Zegrean îl contrazice pe Băsescu: „Nu este nevoie de intervenția CCR!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, susține că nu este nevoie de nicio clarificare din partea CCR privind trecerea remanierii prin Parlament. Există posibilitatea ca premierul să nu se mai prezinte în fața Parlamentului și să renunțe la remanierea guvernamentală, spune acesta.

Augustin Zegrean a declarat, astăzi, că în Constituția României nu există instituția acordării votului de încredere în Parlament.

„În cazul remanierii, este vorba strict de remaniere. În situația în care remanierea are ca efect modificarea compoziției politice a Guvernului, președintele poate să numească noii miniștri numai în baza aprobării date de Parlament la solicitarea primului-ministru. Parlamentul dă acum o aprobare pentru remaniere, nu altceva, sau poate nu dă. Dacă dă, se face remanierea, dacă nu, nu se face, iar miniștrii rămân în funcție. Nu este nevoie de intervenția CCR. Există și posibilitatea ca premierul Dăncilă să nu se mai prezinte în fața Parlamentului și să renunțe la remaniere, iar miniștrii rămân pe funcție. În locul celor trei miniștri numește interimari, după 45 de zile va vedea ce va face. În Constituția României nu există instituția acordării votului de încredere în Parlament", a explicat Zegrean.

Potrivit acestuia, dacă se citește cu atenție Constituția se va vedea că singura modalitate de pierdere a funcției de către primul-ministru este moțiunea de cenzură.

„Funcția de prim-ministru încetează prin retragerea încrederii acordată de Parlament, dar numai prin moțiune de cenzură, iar în cazul în care remanierea nu este votată în Parlament, Guvernul nu este demis și nici premierul", a subliniat fostul președinte al CCR.

 

Zegrean: Dăncilă ar putea rămâne în funcție „cu Guvernul din bucăți" 

 

Potrivit lui Zegrean, în actuala situație, premierul Viorica Dăncilă ar putea rămâne în funcție „cu Guvernul din bucăți" până după alegerile generale din 2020, în cazul în care nu va fi depusă și nu va trece o moțiune de cenzură.

Fostul președinte Traian Băsescu spunea miercuri seara, la Realitatea Tv, că va trebui o clarificare de la Curtea Constituțională despre cum se trece remanierea prin Parlament, deoarece nu există un articol explicit în Legea fundamentală despre acest lucru: „Eu nu cred că în 45 de zile guvernul va fi complet. Vom avea situația în care în Parlament nu vor trece cei trei miniștri oricât ar fi de buni, și doamna Dăncilă să revină. Eu nu îi văd reușind să cumpere atâția parlamentari. Ăsta e năravul PSD, de a cumpăra parlamentari".

Întrebat despre votul în Legislativ privind remanierea, acesta a explicat că nu există în Constituție ce fel de majoritate parlamentară este necesară, potrivit Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel