Zegrean, după ce Dăncilă s-a RĂZGÂNDIT să-l SUSPENDE pe Iohannis: „Să citească totuși Constituția înainte de a se exprima public”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul președinte al Curții Constituționale o contrazice pe Viorica Dăncilă, premierul interimar, după ce aceasta a spus inițial că vrea să-l suspende pe președintele Klaus Iohannis, apoi că acest lucru nu poate fi făcut în ultimele șase luni de mandat - ceea ce Constituția nu prevede, însă.

„Faptul că doamna prim-ministru s-a răzgândit e bun, dar motivarea cu care spune că s-a răzgândit e greșită. Constituția i-ar permite – însă nu ei, ci Parlamentului – să-l suspende pe președinte chiar și în ultima zi de activitate. Problema este că e cam târziu, nu mai e timp. Suspendarea e o procedură complicată și nu mai au când să o facă.

De exemplu, dacă l-ar suspenda, ar trebui ca în maximum 30 de zile să se organizeze un referendum pentru demitere. Or, termenul ăsta ar veni după data de 10 noiembrie, pentru că și Curtea Constituțională să dea un aviz și nu-l poate da ad-hoc", a spus Augustin Zegrean.

„Ar fi bine ca demnitarii să citească totuși Constituția înainte de a se exprima public. Pornesc, așa, câte o discuție, dau foc țării și pe urmă trebuie să vină alții să-l stingă", a adăugat el, la Digi 24.

 

Dăncilă revine și spune că „din punct de vedere legal și constituțional" nu se poate declanșa suspendarea președintelui

 

După ce a declarat duminică seara că liderii PSD vor discuta despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă revine și spune că „din punct de vedere legal și constituțional" nu se poate declanșa suspendarea președintelui, deși acest lucru nu este prevăzut în legea fundamentală.

„Din punct de vedere legal, din punct de vedere a Constituției știu că cu 6 luni înainte nu putem face apel la acest mod de a acționa. (...) Dacă ești un om responsabil, vii cu o altă alternativă după ce dărâmi Guvernul. A aruncat România în haos. Chiar dacă s-ar fi putut suspendarea, trebuie să ne gândim foarte bine și cu un președinte suspendat și cu un guvern demis, trebuie să ne gândim la români", a declarat Viorica Dăncilă", a spus Dăncilă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel