Zeci de români, lăsați fără bani după ce au accesat reclame de pe Facebook: 'Câştiguri fabuloase în perioade scurte de timp'

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
sursa foto: freepik.com
sursa foto: freepik.com

Un număr de 86 de persoane din Harghita au fost înşelate în anul 2023 şi au rămas fără bani în conturi, după ce au accesat aşa-zise platforme de investiţii cu reclame dubioase postate pe reţele de socializare şi au transmis date personale unor pretinşi 'analişti financiari', în unele cazuri prejudiciul fiind însemnat.

Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, la solicitarea Agerpres, cele 86 de sesizări au fost înregistrate la nivelul Serviciul de Investigaţii Criminale şi au fost depuse de persoane care au pierdut anumite sume de bani după au accesat diverse platforme de investiţii.

De asemenea, de la începutul acestui an, alte 16 persoane au reclamat faptul că au fost înşelate în acelaşi mod. 'În ciuda informărilor transmise în ultima perioadă, tot mai multe persoane cad victime ale infracţiunilor informatice. Astfel, aceste persoane, după ce au vizionat diferite reclame pe platformele de socializare, care promovau achiziţia de acţiuni la mari companii cunoscute din România, au fost contactate de persoane ce le-au solicitat să furnizeze date personale şi date ale conturilor bancare şi să procedeze la instalarea aplicaţiei ANYDESK pe telefonul mobil. Ulterior, persoanelor respective le-au fost sustrase sume importante de bani din conturi fără acordul acestora', se arată în informarea IPJ Harghita.

Cel mai mare prejudiciu reclamat este de 123.000 de Euro

 

În medie, prejudiciile sunt în jur de 10.000-15.000 lei.

Poliţiştii readuc în atenţia tuturor cetăţenilor faptul că metoda de înşelăciune cea mai folosită este prin intermediul reclamelor plasate pe reţeaua de socializare Facebook, 'în care se promit câştiguri fabuloase în perioade scurte de timp'.

Pentru a nu fi înşelaţi atunci când investesc sume de bani cu ajutorul platformelor de trading şi pentru a preîntâmpina situaţii neplăcute, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu acceseze link-urile de pe platformele de socializare, care promit câştiguri mari de bani într-un termen foarte scurt de timp, să nu comunice şi să nu relaţioneze cu 'reprezentanţii' acestor platforme care se prezintă 'analişti financiari', indiferent de insistenţa lor şi de presiunile pe care le fac.

Atenție la aplicațiile instalate

 

De asemenea, poliţiştii le recomandă oamenilor să nu instaleze aplicaţii de control la distanţă, sub pretextul că îi ajută la tranzacţii, respectiv aplicaţiile AnyDesk şi TeamViewer. 'Instalarea acestor aplicaţii le va oferi persoanelor necunoscute acces la toate datele existente în dispozitiv (telefon, laptop, calculator, tabletă), inclusiv date bancare', se precizează în informarea IPJ Harghita.

Totodată, cetăţenii sunt avertizaţi să nu transmită date personale, date despre conturile bancare, coduri de acces primite de la bancă de tip SMS/notificare în aplicaţia bancară, copii ale documentelor personale, carduri bancare sau orice alte acte. 'Dacă, totuşi, sunt tentaţi să investească sume de bani pentru a cumpăra acţiuni, să verifice din primul moment pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară din România, sau pe orice alt motor de căutare, dacă platforma prezentată de respectivii 'analişti financiari' este autorizată sau există comentarii ale altor utilizatori despre ea', mai precizează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel