Zamfir: „Comisia economică solicită DEMITEREA lui Chiriţoiu”. ACUZAȚII GRAVE

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Comisia economică din Senat propune, în raportul anchetei privind o eventuală manipulare a ROBOR, demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, „care a acţionat împotriva legii”, şi a sesizat Curtea de Conturi pentru a face verificări dacă există „angajaţi fictivi” în această instituţie, a afirmat preşedintele Comisiei, Daniel Zamfir.

El a prezentat astăzi raportul menţionat şi a explicat că „ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotaţii dovedindu-se a nu fi una transparentă, ci una aranjată”.

„Comisia economică a propus încă de pe 20 martie (de la prezentarea raportului parţial) fie să se decupleze ROBOR de la calculul dobânzilor creditelor în lei, fie să se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice. Preşedintele Consiliului Concurenţei a acţionat împotriva legii, cu rea credinţă, şi a determinat închiderea acestei investigaţii nesancţionând băncile, deşi avea numeroase elemente care să îl ducă la faptul că ROBOR a fost manipulat”, a afirmat marţi Zamfir.

 

Comisia economică a sesizat deja Curtea de Conturi

 

Senatorul a precizat că raportul final a fost înaintat Biroului permanent.

„Având în vedere concluziile formulate, Comisia a înaintat deja raportul anchetei Biroului permanent în vederea transmiterii către preşedintele României a propunerii de demitere a lui Bogdan Chiriţoiu din funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei. Având în vedere obiectivele Comisiei de anchetă parlamentară, Comisia economică nu are competenţa de a se pronunţa în legătură cu veridicitatea acuzaţiilor referitoare la existenţa unor angajaţi fictivi la Consiliul Concurenţei. În sensul verificării acestor acuzaţii şi aplicării eventualelor sancţiuni, Comisia economică a sesizat deja Curtea de Conturi pentru a dispune acolo verificări”, a spus Zamfir.

O altă propunere a Comisiei, prezentată în raport, vizează modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor în ceea ce priveşte refuzul unor persoane de a se prezenta la audierile din Parlament.

„A treia propunere a Comisiei, conform Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Comisiile de anchetă parlamentară pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe al administraţiei publice, acestea fiind obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă. Dat fiind refuzul sistematic al senatorului Florin Cîţu de a participa, în calitate de fost trezorier al ING, la audierile din cadrul comisiei parlamentare privind investigaţia legată de Consiliul Concurenţei, Comisia economică a decis să propună modificarea legii în sensul sancţionării persoanelor citate care refuza audierea. Dat fiind refuzul repetat al domnului Nicolae Cinteză, director al Direcţiei de Supraveghere al Băncii Naţionale, şi Şerban Matei, director al Direcţiei de relaţii internaţionale a BNR, Comisia economica a propus Biroului Permanent al Senatului să transmită o solicitare guvernatorului Băncii Naţionale privind sancţionarea corespunzătoare a celor doi angajaţi”, a adăugat Zamfir.

 

Investigaţie referitoare la o eventuală manipulare a ROBOR

 

Plenul Senatului a adoptat, pe 11 februarie, un proiect de hotărâre prin care a acordat un termen de 60 de zile Comisiei economice să deruleze o anchetă privind modul în care Consiliul Concurenţei a închis, în 2013, o investigaţie referitoare la o eventuală manipulare a ROBOR. În ancheta menţionată au fost audiaţi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, trezorierii din acea perioadă ai unor bănci şi alte persoane care au oferit unele informaţii.

Pe 26 februarie a fost audiat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care a afirmat că instituţia pe care o conduce nu a găsit dovezi din care să reiasă că băncile s-au înţeles între ele în octombrie 2008 pentru a creşte nivelul indicelui ROBOR.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel