Vulcanul Etna erupe din nou. Lava e aruncată la 5 kilometri înălțime

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Activitatea vulcanului Etna s-a intensificat în ultimele ore. 

Vulcanul Etna, din insula italiană Sicilia (sud), şi-a intensificat în ultimele ore erupţia cu trâmbe de cenuşă expulzate în aer şi scurgeri de lavă pe versanţi, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), relatează EFE.

O nouă gură apărută vineri în craterul din sud-est al vulcanului Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a intensificat expulzările de gaz şi trâmbele de cenuşă aruncate la peste 5 kilometri înălţime, potrivit INGV.

În faţa acestei situaţii a fost emisă alerta de gradul doi pentru aviaţie ca urmare a expulzării cantităţii de cenuşă în aer, care deocamdată nu a afectat activitatea Aeroportului Internaţional din Catania.

Sursa erupţiei se află în zona craterului de sud-est, la o înălţime de aproximativ 3.000 de metri peste nivelul mării.

Etna erupe moderat de anul trecut



De asemenea, scurgerile de lavă continuă prin gurile care s-au format în exploziile din 12 şi 20 mai, cele mai mari avansând pe versantul de nord-vest al vulcanului.

Etna, intrat din data de 10 februarie 2021 într-o erupţie moderată, a expulzat constant de atunci gaze, lavă şi cenuşă.

După cum a informat INGV anul trecut în august, ultimele erupţii care au avut loc în craterul de sud-est şi depunerile de lavă au făcut ca Etna să se înalţe cu 33 de metri, astfel încât vulcanul a atins acum înălţimea de 3.357 de metri peste nivelul mării.

Din 1980, craterul din nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian, cu înălţimea de 3.324 metri şi care a atins cota maximă de 3.350 de metri în 1981, înainte ca marginile sale să intre treptat în eroziune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel