Vreme la extreme, în România: Fenomene cu totul neobișnuite. La poalele munților e primăvară, iar pe culmi s-a dezlănțuit urgia

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Vreme la extreme, în România: Fenomene cu totul neobișnuite. La poalele munților e primăvară, iar pe culmi s-a dezlănțuit urgia
Vreme la extreme, în România: Fenomene cu totul neobișnuite. La poalele munților e primăvară, iar pe culmi s-a dezlănțuit urgia

Iarna aceasta ne confruntăm cu fenomene cu totul neobișnuite. În vreme ce la poalele munților e primăvară, pe culmile Carpaților Medidionali s-a dezlănțuit urgia.  

Vântul bate, în medie, cu peste 120 de kilometri pe oră și spulberă zăpada, iar vizibilitatea s-a redus la câțiva metri. La altitudini mai mari de 1.800 de metri este cod roșu de viscol.

Meteorologul de serviciu de la Vârful Omu abia înaintează contra vântului puternic.

Rafalele au ajuns la 140 de km/h și ninge viscolit, relatează Știrile PRO TV. Abia poți ține ochii deschiși, dar asta nu ajută prea tare pentru că, din cauza zăpezii și a ceții, nu poți vedea oricum mai departe de câțiva pași.

La Bâlea Lac, în munții Făgăraș, furtuna pornită marți seară nu s-a domolit. Temperatura măsurată de termometru abia a coborât sub limita înghețului, dar din cauza vântului oamenii resimt -22 de grade Celsius.

 

Alimentarea cu energie electrică a fost oprită la Bâlea Cascadă și Bâlea Lac

 

Turiștii au fost avertizați încă de marți să coboare, pentru că telecabina nu circulă. Tot din cauza vremii rele, alimentarea cu energie electrică a fost oprită la Bâlea Cascadă și Bâlea Lac.

Alin Vagner, operator la telecabina Bâlea: „În acest moment vremea este nefavorabilă, ceață, nisoare, vânt foarte puternic cu rafale de peste 100 de km/h. Ca și cum te-ar lua de pe picioare, nu alta. De marți de dimineața nu mai functionăm. Am primit cod galben și apoi roșu de vânt puternic".

Pe partea sudică a munților Făgăraș vremea este mai blândă, așa că informațiile culese de la localnici pot fi contradictorii.

 

Salvamontiștii recomandă să evitați zonele înalte

 

Riscul de avalanșă este de gradul III, pe o scală de maximum IV. În pădure sunt alte riscuri.

Dan Darie, Salvamont Brașov: „Pe vânturi puternice se pot rupe crengi și chiar și arbori și atunci în zona împădurită este periculos".

 

Avertisment meteo

 

Meteorologii au emis o avertizare de vânt puternic pentru miercuri după-amiază, în mai multe localități din județul Sibiu.

Au fost probleme și în Caras-Severin. Circulația pe DN57, în apropierea localității Berzasca, este închisă după ce de pe versant au căzut pietre și stânci.

Muncitorii au eliberat șoseaua în această dimineață, însă Compania Națională de Drumuri așteaptă ca o echipă de experți să stabilească dacă mai există sau nu riscul de a cădea bolovani de pe versantul respectiv.

 

Vreme de primăvară în București

 

Neașteptat de cald, miercuri, în București. Temperaturi de 20-21 de grade au anunțat meteorlogii. Pare mai degrabă primăvara în toată regula, decât mijlocul iernii.

O lună ianuarie cu temperaturi foarte ridicate. Ne spuneau specialiștii că ar putea să fie cea mai cladă luna din istorie.

Bucurestiul își va depăși cu siguranță maximul istoric al acestei luni, cel de 18 grade, înregistrat în 2002.

Recordul național de temperatură maximă pentru ianuarie a fost înregistrat însă în 2001, la Oravița, de 22,5 grade Celsius.

În mod normal ar trebui să avem temepraturi maxime între -3 și 4 grade Celsius , iar termometrele arată cu 15 grade în plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel