Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Restaurantele interioare ar putea fi deschise peste două săptămâni”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a explicat că deși înțelegea nemulțumirea operatorilor din turism, care reclamă menținerea restaurantelor interioare închise, „sănătatea oamenilor e neprețuită și nu se măsoară în bani”. În plus, demnitarul a subliniat că localurile din astfel de spații ar putea fi redeschise în peste două săptămâni, când România ar putea trece printr-o nouă etapă de relaxare – dacă totul decurge cum trebuie până atunci.

Întrebat joi seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, de ce spun anumiți operatori din turism că vor da în judecată Guvernul Orban, ministrul Virgil Popescu a răspuns: „Eu pot să înțeleg nerăbdarea operatorilor din turism, în special a proprietarilor de hoteluri, că nu se deschid acele restaurante din interiorul hotelurilor și sunt doar terasele deschise, dar atât timp cât din punct de vedere epidemiologic și din punct de vedere sanitar experții recomandă încă menținerea închisă a restaurantelor, în interior vorbind, nu cred că trebuie să ne grăbim. Nu cred că face diferența faptul că deschidem peste două săptămâni sau acum din punct de vedere al economiei românești, că se întâmplă ceva.

Pot să îi înțeleg că pierd din vânzări, dar între a avea un risc epidemiologic mărit, un risc de îmbolnăviri mărit și între a fi mai siguri și a deschide peste două săptămâni, când probabil se vor deschide restaurantele, eu prefer varianta prudentă, varianta în care oamenii să rămână sănătoși, să fie cât mai puține îmbolnăviri”.

 

„Așa cum am promis, relaxăm treptat”

 

Referitor la eventuale pierderi de bani pentru industria hotelieră internă, în condițiile în care românii ar putea prefera destinații precum Bulgaria sau Grecia în actualele circumstanțe, demnitarul a explicat: „Sănătatea oamenilor e neprețuită și nu se măsoară în bani. Dacă vrem să ne comparăm, totuși, cu Bulgaria și cu Grecia, Bulgaria și Grecia sunt sub coeficientul de 5, ceea ce înseamnă numărul de îmbolnăviri la milionul de locuitori.

Noi nu suntem încă la nivelul acela, din păcate, și așa cum am promis, relaxăm treptat, din două în două săptămâni. Astăzi am aprobat deja în Guvern relaxarea în malluri. Deschidem mallurile, mai puțin food court-urile, sălile de distracție, de biliard, de cinema, locuri joacă. Dăm drumu, astăzi, începând cu această hotărâre de Guvern, la jocurile de noroc – practic, era o industrie care a stat suficient de mult închisă și, în principal, ele sunt cu locații stradale și acolo efectul de îmbolnăvire este mai mic. De asemenea, vom impune niște norme clare pentru jocurile de noroc, pentru piscinele exterioare, pentru ștranduri, în așa fel încât la tot ce dăm drumul riscul de îmbolnăvire să fie cât mai mic”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel