Dăncilă CITEȘTE din motivarea CCR. Concluzia: „Iohannis se contrazice singur în declarații!”. SOLICITĂRI de ULTIMĂ ORĂ

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să semneze imediat miniștrii interimari, nu de îndată.

Dați-mi voie să vă citez din motivarea Curții Constituționale de astăzi în ceea ce privește blocajul practicat de președintele Iohannis de mai bine de o lună la adresa Guvernului :

La punctul 134, magistrații CCR spun că: "Numirea de urgență a miniștrilor interimari se justifică prin imperativul de ordin public reprezentat tocmai de interesul asigurării continuității funcționării ministerelor.

Trebuie asigurată funcționarea permanentă și în condiții de normalitate a Guvernului, astfel că împrejurarea modificării compoziției politice a Guvernului NU poate reprezenta un argument valid pentru refuzul numirii de către Președintele statului a miniștrilor interimari, la propunerea primului-ministru".

De asemenea, la punctul 135, Curtea consideră că: "Prin această conduită, Președintele a creat premisele blocării activității a trei ministere, afectând, astfel, buna funcționare a Guvernului și a întregii administrații publice".

Modul în care candidatul Iohannis se raportează la obligațiile constituționale îngrijorează, iar acest lucru reiese, de asemenea din motivarea CCR care constată în legătură cu respingerea unui profesionist în funcția de ministru al Justiției că "termenii folosiți în declarația publică sunt străini rolului și importanței funcției de președinte al statului și aduc atingere onoarei și demnității unei categorii socio-profesionale care se bucură constituțional de protecție".

În plus, și cred că este o premieră în România, magistrații CCR constată că actualul președinte se contrazice singur în declarații publice: "Președintele a susținut că nu domnia sa are atributul numirii membrilor Guvernului, ci Parlamentul. Dar, în același timp, a respins prin aprecieri subiective propunerile formulate pentru ocuparea funcției de ministru al justiției, ministru al educației naționale și viceprim-ministru pentru implementrea parteneriatelor strategice.", spune CCR.

Cu alte cuvinte, deși președintele spune că nu el numește miniștri în situația dată, îi refuză prin aprecieri subiective și declarații politice de la tribuna administrației prezidențiale. Ce înseamnă asta dacă nu campanie electorală? Ce este asta dacă nu demagogie și încălcarea Constituției?

Așadar, Curtea Constituțională dă dreptate Guvernului: Președintele a încălcat flagrant Constituția!

Îi cer președintelui să numească miniștrii interimari IMEDIAT, nu "de îndată" - pentru că am văzut cu toții ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer de asemenea, așa cum a decis Curtea, să motiveze în scris respingerile făcute, așa cum era normal încă de la început.

Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte și ședințe de campanie în sediul PNL și să își aducă aminte că încă este președintele în funcție și că are atribuții constituționale pe care este obligat să și le exercite”, a declarat Viorica Dăncilă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel