Violeta Alexandru, în Germania: "Primele rezultate se văd chiar astăzi pentru muncitorii români"

Andreea Cosma |
Data publicării:
Sursa foto: Facebook @Violeta Alexandru
Sursa foto: Facebook @Violeta Alexandru

Ce a rezolvat ministrul Violeta Alexandru în vizita sa în Germania? Demnitarul a spus punct cu punct care sunt primele rezultate care intră de astăzi în vigoare şi care îi vor ajuta pe muncitorii români să obţină contracte corecte de la angajatorii lor.

Ministrul român al Muncii a spus că a vorbit personal cu muncitori români de la mai multe ferme de sparanghel, fără să fie şi şefii lor de faţă. Unii dintre cetăţeni au spus că sunt mulţumiţi de condiţii.

"Cea mai bună realitate o vezi în teren. De aceea am insistat în cele câteva zile pe care le am aici în Germania să mă întâlnesc cu românii din ferme. Am primit semnale şi înainte, dar am simțit nevoia să am un dialog direct cu ei şi am cerut să vorbesc separat, fără niciun angajator sau cadru oficial şi să le creez un cadru în care să îmi spună direct care este problema şi unde pot interveni.

O bună parte dintre ei mi-au spus că sunt mulțumiți de modul în care sunt trataţi de angajatorii germani.

Nu aş vrea să se înţeleagă că toţi angajatorii germani, aşa cum nu pot să pun o etichetă negativă asupra tuturor angajatorilor români doar pentru că se întâmplă unele situaţii gestionate prost, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne implicăm și să le tratăm cu promptitudine", a declarat Violeta Alexandru, la Realitatea PLUS.

 

Ce drepturi vor avea muncitorii români din Germania

 

Ministrul german al Muncii a avut chiar astăzi o declaraţie privind situaţia cetăţenilor români şi primele măsuri deja intră în vigoare, a mai precizat demnitarul români.

"Primul lucru pe care i l-am cerut domnului ministru Heil, un om despre care pot să sun că a stat cu mine cu foaia în faţă, cu pixul în mână şi am trecut prin toate problemele în mod practic, nu am avut o vizită de protocol în care să îmi fac doar o poză, ci am trecut prin toate problemele, primele rezultate văzându-se chiar astăzi, în discuţia pe care a avut-o în Cabinetul german şi în care a susţinut punctele asupra cărora am agreat că se pot implementa imediat.

Este vorba despre cei care lucrează cu contracte pe durată nedeterminată, în industria cărnii şi care au ca angajatori diferiţi subcontractanţi, cărora nu li se aplică aceleaşi reguli de protecţie socială şi de măsuri de siguranţă medicală, aşa cum se aplică ele angajatorului principal.

Ministrul a susţinut, astăzi, în discuţiile pe care le-a avut, având şi domnia sa semnale în acest sens, întărirea drepturilor în contractele de muncă şi păstrarea unei relaţii contractuale cu cel care a solicitat forţa de muncă în alte ţări, cum este cazul românilor noştri.

Lucrăm acum la schimbări care să se regăsească în lege, dar mai ales în relaţiile efective, în contractele pe care românii angajaţi în activităţi sezoniere în agricultură, le desfăşoară, în sensul în care să prevadă mult mai explicit ce anume se acoperă din suma de bani discutată înainte de plecare, în ce măsură această sumă reprezintă exclusiv salariul şi sumele reţinute pentru masă, repectiv pentru cazare. Am solicitat prevederi ma clare în acest sens.

Am toată deschiderea ministrului Hubertus Heil, care este un om serios, cu care am avut o discuție tehnică, aplicată să apară prevederi explicite legate de acoperirea costurilor de transport de către angajator la momentul repatrierii în România la finalul contractului, repsectiv, am cerut să se facă verificări - veţi regăsi în declaraţiile ministrului german de astăzi faptul că a susţinut în guvern una dintre cererile mele exprese, şi anume ca angajatorii să fie verificaţi cu privirea la încheierea unor contracte constituite pe securitate şi siguranţă medicală pentru români", a mai spus Violeta Alexandru, la acelaşi post de televiziune.

Ministrul Muncii i-a mai sfătuit pe români să fie atenţi ce semnează înainte să accepte o ofertă de muncă.

"Eu le-am cerut oamenilor să fie mai atenți în lectura contractului înainte de plecare și să verifice orice aspect important pentru ei. Le-am spus despre asistența muncii oferită la telefon și ministrul m-a asigurat că se vor face verificări în continuare și vor fi oferite informații celor care au nevoie".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel