Viktor Orban e revoltat de inflația din Ungaria. A cerut guvernatorului Băncii Naționale să o reducă la jumătate

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Ungaria va furniza un ajutor de 187 de milioane de euro pentru Ucraina drept contribuţie a sa la viitorul pachet de sprijin al Uniunii Europene
Ungaria va furniza un ajutor de 187 de milioane de euro pentru Ucraina drept contribuţie a sa la viitorul pachet de sprijin al Uniunii Europene

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri că a cerut ministrului de Finanţe şi guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei să reducă cel puţin la jumătate rata inflaţiei, până la finalul anului viitor, transmite Reuters.

"Am cerut cu tot respectul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei şi am solicitat ministrului de Finanţe să reducă inflaţia cel puţin la jumătate, până la finalul anului viitor", a declarat Orban, la postul de stat de radio.

El a adăugat că se aşteaptă la o rată a inflaţiei de sub 10% până la finalul lui 2023.

Premierul ungar nu a dat detalii suplimentare, însă a dat asigurări că lupta contra inflaţiei este extrem de importantă.

Banca Centrală a Ungariei se confruntă cu una dintre cele mai mari dificultăţi în rândul autorităţilor din Europa Centrală - reducerea inflaţiei - după ce luna trecută a anunţat încheierea procesului de majorare a dobânzilor, la nivelul de 13%.

În septembrie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la nivelul record de 20,1%, de la 15,6% în august. Inflaţia de bază a depăşit estimările, ajungând la 20,7%.

Forintul s-a depreciat la un nivel record faţă de euro, din cauza disputei Budapestei cu liderii UE privind problemele legate de statul de drept, care blochează acordarea fondurilor europene.

 

Vezi și 

 

Ungaria, pusă sub supraveghere de UE

 

 

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat miercuri să plaseze Ungaria sub o procedură de monitorizare consolidată din cauza "problemelor legate de statul de drept", care, în opinia APCE, rămân "fără răspuns", a anunţat aceasta într-un comunicat, notează AFP.

Parlamentarii Consiliului Europei, reuniţi săptămâna aceasta pentru sesiunea de toamnă a Adunării sale, au votat (95 de voturi pentru, 25 împotrivă, o abţinere) pentru demararea procedurii de monitorizare completă (full monitoring procedure) împotriva Budapestei, potrivit comunicatului Adunării.

Această procedură "implică vizite regulate ale doi raportori APCE, un dialog permanent cu autorităţile şi evaluări periodice ale măsurii în care un stat membru îşi onorează obligaţiile şi angajamentele faţă de Consiliul Europei", a precizat APCE, potrivit căreia "problemele de lungă durată legate de statul de drept şi democraţia" din ţară "rămân în mare parte fără răspuns".

Ungaria, unde premierul ultraconservator Viktor Orban este la putere din 2010, se alătură altor zece state membre ale Consiliului Europei aflate în prezent sub control similar: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Turcia şi Ucraina, a detaliat APCE în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel