Un incident greu de imaginat a avut loc pe Aeroportul Milano-Bergamo, unde un bărbat în vârstă de 35 de ani s-a aruncat deliberat în motorul unei aeronave Volotea, model A319, aflate pe pistă și pregătite de decolare către Asturias, Spania. Tragedia, care a avut loc în plină zi, a fost surprinsă de camerele de supraveghere ale aeroportului.
Victima este Andrea Russo, muncitor în construcții din localitatea Calcinate, provincia Bergamo, Lombardia. Potrivit anchetatorilor, bărbatul a ajuns la aeroport cu un autoturism Fiat 500 de culoare roșie și a pătruns în zona de sosiri, profitând de deschiderea automată a ușilor destinate pasagerilor. A evitat astfel toate controalele de securitate și a reușit să intre în incinta aeroportului fără a fi legitimat sau percheziționat.
Momentul în care italianul se aruncă în motorul avionului
Camerele de supraveghere au surprins momentul în care Andrea Russo aleargă haotic pe pistă, în timp ce angajații aeroportului încearcă, fără succes, să-l oprească. În imaginile difuzate ulterior, se observă clar că bărbatul s-a aruncat intenționat în elicea motorului avionului, contrar ipotezei inițiale potrivit căreia ar fi fost vorba despre un accident.
„Dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat este și pentru că nu era nimeni care să păzească zona de sosiri”, a declarat Pasquale Salvatore, secretarul general al filialei Fit Cisl din Bergamo, pentru publicația Fanpage.it. Potrivit acestuia, în momentul incidentului nu exista niciun agent care să monitorizeze accesul în acea zonă, ceea ce a permis pătrunderea neautorizată a bărbatului în spațiul securizat.
A lot of people are finding the easy way out these days
— SynCronus (@syncronus) July 11, 2025
Video has appeared on social media showing the moment a man jumped into the engine of a Volotea A319 engine on Tuesday.
Builder Andrea Russo, 35, from the Calcinate county, in Bergamo, Lombardy, threw himself into the jet… pic.twitter.com/JNNS2kvJUf
Probleme de securitate pe aeroporturi
În urma incidentului, reprezentanții sindicatului Fit Cisl au readus în discuție problemele mai vechi legate de securitatea aeroportuară. Salvatore a amintit că sindicatul a avertizat încă din trecut asupra riscurilor, mai ales după ce o altă persoană a reușit să sară gardul aeroportului și să se ascundă în trenul de aterizare al unei aeronave. În acel context, Fit Cisl a propus înființarea unui observator comun de securitate, cu participarea prefecturii, a autorităților și a companiilor din domeniu, pentru identificarea vulnerabilităților și elaborarea unor măsuri eficiente. Inițiativa nu a fost însă implementată, din cauza lipsei unui consens între părțile implicate.
Potrivit liderului sindical, securitatea aeroportului este asigurată de un responsabil desemnat de operatorul aeroportuar, care gestionează procedurile interne, supravegherea video, sistemele de acces și semnalizarea zonelor restricționate. În practică, însă, măsurile de siguranță sunt aplicate de polițiști și agenți contractați extern, care nu sunt angajați direct ai aeroportului.
„Nu cunoaștem numărul exact de ofițeri de poliție prezenți zilnic, acesta variază în funcție de disponibilitatea Poliției și de prezența personalului militar”, a precizat Salvatore, subliniind încă o dată vulnerabilitățile sistemului actual de securitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News