Cum a fost posibil ca italianul aspirat în motorul unui avion să ajungă pe pistă. Semnal de alarmă: "Se poate întâmpla oricând"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Andrea Russo, italianul de 35 de ani aspirat în motorul avionului
Andrea Russo, italianul de 35 de ani aspirat în motorul avionului

Un bărbat a murit aspirat de motorul unui avion pe pista aeroportului Orio al Serio. Un sindicat din Italia atrage atenția asupra lipsei de securitate în zona sosirilor. Se pare că un incident similar s-a petrecut în urmă cu câteva luni. 

Un incident tragic a avut loc marți dimineață, 8 iulie, pe pista aeroportului Orio al Serio din Bergamo, Italia, unde un bărbat de 35 de ani, identificat drept Andrea Russo, a murit după ce a fost aspirat de motorul unui avion Airbus A319 aparținând companiei Volotea, care se pregătea de decolare spre Spania. Tragedia a scos la iveală probleme grave privind securitatea aeroportuară, semnalate de sindicatul Fit Cisl încă de acum câteva luni.

„Dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat ieri, este și pentru că nu era nimeni care să păzească zona de sosiri”, a declarat pentru Fanpage.it Pasquale Salvatore, secretarul general al filialei Fit Cisl din Bergamo. Potrivit acestuia, în ziua incidentului nu exista niciun agent care să monitorizeze accesul în zona sosirilor, lucru care a permis bărbatului să pătrundă necontrolat prin ușile automate, acționate la ieșirea pasagerilor. „Astăzi, întâmplător, zona era păzită de câte două persoane de o parte și de alta, care îi ajutau pe pasageri la ieșire”, a adăugat Salvatore.

Andrea Russo a evitat controalele de securitate

 

Potrivit anchetei în curs, Andrea Russo a ajuns la aeroport la bordul unui Fiat 500 roșu și s-a îndreptat spre zona de sosiri. A profitat de deschiderea automată a ușilor pentru pasageri și a intrat astfel în incinta aeroportului, evitând orice formă de control de securitate. Urmărit ulterior de mai mulți polițiști, bărbatul s-a întors pe pistă, unde a fost aspirat de motorul aeronavei Volotea, care în acel moment finaliza manevrele de părăsire a platformei.

„Ne preocupă problema securității de luni bune, de când o altă persoană a sărit gardul aeroportului și s-a ascuns în trenul de aterizare al unui avion. Se poate întâmpla oricând”, a precizat liderul sindical. În urma acelui incident, Fit Cisl a propus înființarea unui observator comun de securitate cu implicarea prefecturii, companiilor din domeniu și autorităților responsabile, pentru a identifica vulnerabilitățile și a propune soluții. Inițiativa nu a fost însă pusă în aplicare din lipsă de consens între părți.

Salvatore a explicat că securitatea la aeroport este asigurată de un responsabil al operatorului aeroportuar, care gestionează procedurile, supravegherea video, măsurile de securitate și semnalizarea pentru accesul în zonele sensibile. Cu toate acestea, personalul de securitate este compus din polițiști și agenți contractați extern, nefiind angajați direct ai aeroportului. „Nu cunoaștem numărul exact de ofițeri de poliție prezenți, acesta variază zilnic, în funcție de disponibilitatea Poliției și de prezența personalului militar”, a subliniat liderul sindical.

Aeroportul are nevoie de mai mulți angajați

 

În ceea ce privește cazul concret, Salvatore a punctat: „Ne întrebăm cu toții cum a putut cineva să intre într-o zonă atât de protejată. Ca să fie clar, pentru a intra acolo ai nevoie de o legitimație specială sau de o autorizație specifică. Dacă nu ai una, nu ai voie să pătrunzi.” Potrivit acestuia, una dintre problemele esențiale rămâne lipsa de supraveghere în zona de sosiri. „Am cerut în repetate rânduri sporirea securității, dar este clar că aeroportul are nevoie de mai mult personal.”

În urma incidentului, ENAC (Autoritatea Națională a Aviației Civile din Italia) a deschis o investigație pentru a analiza circumstanțele în care Andrea Russo a putut pătrunde în zona pistei. Autoritatea a solicitat un raport detaliat din partea Sacbo, compania care administrează aeroportul din Bergamo. Scopul anchetei este identificarea eventualelor deficiențe de securitate și înțelegerea modului în care o persoană fără acreditări a reușit să ajungă în apropierea unui avion în curs de decolare.

Surse din cadrul anchetei indică faptul că raportul direcției teritoriale a fost deja transmis ENAC și urmează să fie evaluat de diferite departamente. Deocamdată, primele constatări nu semnalează probleme de infrastructură. Președintele ENAC, Pierluigi Di Palma, a declarat că „nu există motive de îngrijorare privind siguranța structurii aeroportului și a transportului aerian”. „Vom citi raportul cu atenție, dar până acum nu au apărut dificultăți de infrastructură. Sistemul de securitate a funcționat și nu a prezentat nicio lacună”, a concluzionat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel