Victor Alistar, despre decizia lui Iohannis de a-l numi din nou premier pe Orban: „Înseamnă că înfrângi voința Parlamentului”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Victor Alistar, membru CSM, a declarat în emisiunea „Exces de Putere”, de la Antena 3, că decizia lui Klaus Iohannis de a numi același prim-ministru dă naștere unui conflict de natură constituțională.

„În Constituție, lucrurile sunt limpezi. Formarea Guvernului este expresia voinței Parlamentului. Președintele, în vedere desemnării candidatului de prim-ministru, la articolul 85 se prevede că va face consultări cu partidele parlamentare pentru a identifica dacă se constituie majoritate și să desemneze primul ministru. În această chestiune, Parlamentul e cel care decide dacă cumva președintele dorește să meargă spre alegeri anticipate. Trebuie să înțelegem că în Constituția României, soluția dizolvării Parlamentului și a alegerilor anticipate pentru neformarea Guvernului este ca urmare a constituirii unei crize parlamentare care nu permite formarea unui guvern. Nu e niciodată, în nicio circumstanță, rezultatul voinței proprii a președintelui sau a unor partide din Parlament. Nici măcar a majorității parlamentare. Constituția asta spune.

Dacă tu numești acelasi prim-ministru și aceeași echipă, după ce Parlamentul a invalidat-o, înseamnă că tu înfrângi voința Parlamentului. Este un conflict de natură constituțională între președinte și Parlament. Articolul 2 din Constituție ne spune că suveranitatea poporului se exercită prin Parlament și referendum. Nu poți să înfrângi voința Parlamentului”, a spus Victor Alistar la Antena 3.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel