Valer Dorneanu: „Inadmisibil ca un premier să îndemne populația să nu respecte deciziile CCR”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a răspuns acuzațiilor venite din partea lui Emil Boc, fostul premier al României, și a ministrului Sănătății Nelu Tătaru, care consideră că CCR este vinovată pentru creșterea numărului de cazuri de coronavirus.

Dorneanu le-a recomandat să recitească Constituția. "Din partea domnului prim-ministru m-am obișnuit cu tot felul de metafore prin care el și membrii Guvernului vor să abată atenția populației și să ducă vinovația pentru ceea ce se întâmplă greu în această țară cu coronavirusul pe CCR. Mărturisesc că mă miră intervenția domnului fost premier Boc, domnul membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei. Printre altele, am lucrat și la un text care se referea la ordonanța de urgență și la faptul că prin ordonanță de urgență nu poți să afectezi drepturile și libertățile fundamentale.

Eu am mai avut intervenții și am mai spus: Curtea Constituțională nu a intrat în polemică cu privire la justificarea măsurilor sanitare, de internare, de carantinare. Am spus de la început că toate aceste măsuri, care vizează restrângerea libertăților, afectarea unor drepturi fundamentale, nu pot fi luate decât prin lege. L-aș invita pe domnul prim-ministru să recitească art. 53 din Constituție, 115, alin. 6. Problema noastră este ca orice asemenea măsură să fie legată într-un cadru constituțional", a mai spus liderul CCR, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, de la Antena 3.

 

Orban: „Curtea nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre”

 

Valer Dorneanu a avut o reacție și la declarația premierului Ludovic Orban, în care le-a recomandat românilor să nu respecte deciziile CCR.

„CCR a decis că o persoană care este infectată cu COVID-19 poate să circule liberă, fără niciun fel de măsură de restricție, lipsind autoritățile de posibilitatea de a lua astfel de măsuri, care sunt adoptate în toate țările europene. Curtea nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Vă readuc aminte că între starea de urgență și starea de alertă a anulat toate amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi. Recomandarea mea, rugămintea mea personală către toți cetățenii este să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale", spunea Ludovic Orban într-o intervenție la Digi 24.

 

Președintele CCR: Este inadmisibil ca un premier să facă astfel de afirmații!

 

„Sunt inadmisibile asemenea afirmații. Eu nu vreau să folosesc alte calificative. Dar apropo de Europa, îl rog să vadă în multe dintre recomandările Comisiei de la Veneția cum trebuie luate asemenea măsuri. Doar într-un cadru constituțional și cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Îl rog să se uite prin deciziile celei mai vestite curți constituționale din Europa, care a criticat acele măsuri care nu țineau seama de drepturile și îndatoririle fundamentale.

Eu aproape că nu pot concepe cum un prim-ministru, care e responsabil de tot ce se întâmplă în țara asta și de punerea în aplicare a politicii interne, în acord cu programul de guvernare aprobat de Parlament, să poată spună așa ceva. Este inadmisibil ca un prim-ministru să îndemne populația să nu respecte deciziile CCR. Din nicio decizie de-a noastră nu rezultă să plece oamenii afară din carantină. Toate acele măsuri trebuie luate prin lege. Toate aceste măsuri pot fi justificate, nu le comentăm noi medical", a declarat Valer Dorneanu, președintele CCR la Antena 3.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel