Ursula von der Leyen susţine renunţarea la votul în unanimitate şi modificarea tratatelor UE; 13 state membre se opun

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Ursula von der Leyen, primele gânduri despre moartea Reginei Elisabeta
Ursula von der Leyen, primele gânduri despre moartea Reginei Elisabeta

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat luni în favoarea unei modificări a tratatelor UE "dacă va fi necesară" şi la renunţarea la votul în unanimitate a celor 27 de state membre în domenii cheie, în cadrul unui discurs susţinut la Strasbourg, relatează AFP.

"Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii cheie pur şi simplu nu mai are sens", a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unui discurs susţinut în plenul Parlamentului European. Ea s-a declarat gata să reformeze UE, "schimbând tratatele dacă va fi necesar".

Preşedinta executivului european a susţinut acest discurs cu prilejul ceremoniei de închidere a Conferinţei privind viitorul Europei, o amplă consultare cetăţenească la scara UE.

"Europa ar trebui să joace un rol mai important, de exemplu în domeniul sănătăţii sau al apărării. Şi noi trebuie să ameliorăm în permanenţă funcţionarea democraţiei noastre", a mai spus Ursula von der Leyen. "Voi fi mereu de partea celor care vor să reformeze UE pentru ca ea să funcţioneze mai bine", a adăugat ea.

Ursula von der Leyen susţine renunţarea la votul în unanimitate şi modificarea tratatelor UE



PE a făcut apel săptămâna trecută la declanşarea unei proceduri de schimbare a tratatelor europene. O etapă riscantă dar necesară pentru anumite propuneri precum, de exemplu, dreptul de inţiativă al Parlamentului sau extinderea competenţelor Bruxellesului în materie de apărare sau de sănătate.

Unanimitatea statelor membre, necesară într-un anumit număr de domenii, în special cel financiar, şi sursă frecventă de blocaje, după cum o arată în prezent discuţiile dificile privind un embargo asupra petrolului rusesc, este de asemenea pusă în discuţie.

Ideea unei schimbări a tratatelor provoacă totuşi ostilitate din partea Celor 27. Zece ţări din UE, între care Danemarca, Suedia, Finlanda şi Bulgaria, au criticat luni "tentativele neanalizate şi premature" de a lansa o astfel de procedură.

Născută dintr-o idee a preşedintelui francez Emmanuel Macron, Conferinţa privind viitorul Europei a început în urmă cu un an.

La final, prin intermediul unui vast proces de reunire a unor comisii şi grupuri de lucru tematice, la care au fost asociaţi 800 de cetăţeni, aleşi, diverşi reprezentanţi ai societăţii civile, circa 325 de măsuri din 49 de categorii au fost aprobate pe 30 aprilie.

"Mesajul vostru a fost primit", le-a spus Ursula von der Leyen participanţilor. "Există deja multe lucruri pe care le putem face fără a aştepta", a estimat ea, promiţând noi propuneri în discursul ei privind starea Uniunii de pe 3 septembrie.

Treisprezece state membre UE se opun modificării tratatelor

 

Treisprezece ţări din UE se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă, relatează AFP şi DPA.

"Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea" unei astfel de proceduri, scriu aceste ţări, între care Polonia, România şi Finlanda, potrivit unui text difuzat luni pe Twitter de Suedia, de asemenea semnatară.

Cele 13 state membre susţin că "nu exclud nicio opţiune în acest stadiu" dar că vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE după dialogul cetăţenesc.

Difuzarea acestei scrisori comune coincide cu manifestările de Ziua Europei. Acestea au fost marcate cu discursuri în faţa Parlamentului European reunit la Strasbourg al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au spus că sunt de acord cu o revizuire a tratatelor pentru întărirea UE.

"Avem deja o Europă care funcţionează"



În această zi au fost înaintate oficial şi propunerile rezultate în urma Conferinţei privind viitorul Europei, un amplu exerciţiu de consultare cetăţenească de un an.

Anumite propuneri, precum acordarea dreptului de iniţiativă legislativă Parlamentului European, solicitat de acesta, sau extinderea competenţelor UE în materie de apărare sau de sănătate, presupun o schimbare a tratatelor.

Ţările care se opun acestei perspective atrag atenţia asupra riscului unei "pierderi de energie" şi estimează că o revizuire a tratatelor "nu a fost niciodată un obiectiv" al Conferinţei.

"Avem deja o Europă care funcţionează" după cum au arătat-o pandemia de COVID-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina şi "nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale", avertizează ei.

Propunerile cetăţenilor "nu trebuie instrumentalizate", adaugă statele semnatare.

Textul a mai fost semnat de Danemarca, Malta, Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel