Uniforma școlară obligatorie în școli? Noul ministru Ligia Deca: "Poate fi o opțiune"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Uniforma şcolară poate fi o opţiune atâta timp cât nu devine instrument de excluziune, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

"Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor, care au garantat dreptul la educaţie, să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu-şi pot permite. Deci uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, dar aceasta, când copiii nu-şi pot permite, să fie asigurată, ca dreptul la educaţie să fie garantat", a declarat Ligia Deca, la o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, ministrul a arătat că, din punctul său de vedere, practica învăţării în trei schimburi nu este una care să ducă la calitate în procesul educaţional şi nici micşorarea orei la 35 sau la 40 de minute.

"Trebuie să operaţionalizăm prevederile legale pentru crearea unor consorţii şcolare, cu şcolile din vecinătate, astfel încât să nu mai avem şcoli care învaţă în trei schimburi", a transmis ministrul.

Ligia Deca mai consideră că cererea mare de educaţie timpurie este un motiv de bucurie, dar unităţile de învăţământ trebuie să respecte standardele.

"Acolo unde statul nu poate asigura, cred că este firesc că apare privatul. Pe termen lung îmi doresc ca toate cererile pe care le avem pentru educaţie timpurie să fie onorate recent, fie ca e vorbim de stat sau privat acreditate. Îmi doresc ca toate unităţile de învăţământ să respecte standardele pe care le stabilim la Ministerul Educaţiei şi să nu mai fie ocolite", a precizat ministrul Educaţiei.

Organizarea modulară a anului școlar în România rămâne valabilă

 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi că va păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, dând exemplu organizarea modulară a anului şcolar şi a spus că va analiza această formulă după un an de la implementare.

"O a treia prioritate a mandatului meu este asigurarea predictibilităţii şi cred că am auzit cu toţii această nesiguranţă pe care părinţii, elevii, studenţii, societatea în ansamblu pare că o are când vine vorba despre ce se va întâmpla mâine, ce se va întâmpla anul viitor. Ne dorim ca acest lucru să dispară. Ştiu că elevii, studenţii, părinţii şi profesorii aşteaptă răspunsuri clare cu privire la noile legi ale educaţiei şi că vor să existe acel timp de tranziţie rezonabil, timp în care să ne pregătim cu toţii de schimbările pe care atât specialiştii, cât şi societatea le văd necesare. Tocmai de aceea, voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului şcolar şi vom analiza această formulă după un an de la implementare", a spus Deca, la o conferinţă de presă.

Ea a afirmat că doreşte ca şcolile să rămână deschise indiferent de cursul pe care îl va lua criza economică sau cea energetică.

"În plus, apropo de ceea ce se vorbeşte în spaţiul public, Ministerul Educaţiei şi eu personal dorim ca şcolile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza economică sau energetică îl va lua. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învăţare şi de aceea există discuţii guvernamentale privind sprijinul acordat şcolilor şi autorităţilor publice locale, în aşa fel încât să nu existe discuţii, cum am mai văzut, punctual, de trecere în online, când, de facto, copiii au nevoie să vină la şcoală", a susţinut ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel