Ungaria taxează suplimentar supermarketurile străine. Comisia Europeană a declanșat o anchetă

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Ungaria taxează suplimentar magazinele străine (Foto: Freepik)
Ungaria taxează suplimentar magazinele străine (Foto: Freepik)

Comisia Europeană examinează o plângere privind taxa pe care Ungaria o percepe de la lanțurile de magazine străine. 

Comisia Europeană analizează o plângere privind taxa pe care Ungaria o percepe de la comercianții cu amănuntul din Ungaria, afirmând că va "asigura o urmărire adecvată" după ce guvernul austriac și retailerul austriac Spar au obiectat la această politică în scrisori consultate de Reuters.

Taxele pentru retailerii din Ungaria au crescut de când guvernul a anunțat o taxă specială în 2020, iar rata de impozitare ajunge acum până la 4,5% din venituri, a declarat directorul general al Spar Austria, Hans Reisch, în scrisorile adresate Comisiei în 4, 11 și 20 martie.

În scrisorile, adresate șefei antitrust a Uniunii Europene, Margrethe Vestager, șefului industriei, Thierry Breton, și comisarului pentru economie, Paolo Gentiloni, Reisch a declarat că taxa este discriminatorie față de retailerii străini din Ungaria și, prin urmare, încalcă legislația UE.

"Comercianții cu amănuntul deținuți de străini, inclusiv SPAR Ungaria, se confruntă cu cea mai mare tranșă de impozitare a taxei speciale", a scris Reisch. "În schimb, concurenții maghiari care operează în lanțuri de franciză beneficiază în mod constant de rate de impozitare mai mici (0-1%).

Impozitul îi obligă pe comercianții cu amănuntul străini să opereze în pierdere, deoarece marjele de profit în sectorul comerțului cu amănuntul sunt mai mici de 4,5%, a adăugat Reisch.

Guvernul ungar nu a răspuns la solicitarea Reuters

 

Miniștrii economiei și afacerilor externe din Austria i-au scris președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 31 ianuarie, afirmând că politicile fiscale ale Ungariei au un impact disproporționat asupra capacității retailerilor străini de a opera în mod profitabil în țară.

"Republica Ungară urmărește o abordare care este contrară obiectivului pieței interne, cu consecințe negative grave pentru comercianții cu amănuntul de produse alimentare din alte state membre ale UE", au scris miniștrii în scrisoarea consultată de Reuters.

Comisia, întrebată în legătură cu plângerea Austriei, a răspuns: "Serviciile Comisiei au primit o plângere privind taxa maghiară pe comerțul cu amănuntul și o vor analiza și vor asigura o urmărire adecvată."

 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel