Una dintre victimele rachetei, care a căzut în Polonia, înmormântată cu onoruri militare

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Una dintre victimele rachetei, care a căzut în Polonia, înmormântată cu onoruri militare.  Sursa foto: polsatnews.pl
Una dintre victimele rachetei, care a căzut în Polonia, înmormântată cu onoruri militare. Sursa foto: polsatnews.pl

Una din victimele rachetei, care a căzut în Polonia, a fost înmormântată, sâmbătă, cu onoruri militar.

Bărbatul a muncit din greu pentru a-i adăposti pe refugiații ucraineni în primele zile ale războiului, inclusiv într-o clădire la câțiva metri distanță de locul unde a murit, au declarat localnicii, conform Reuters.

Doi muncitori ai instalației de uscare a cerealelor au murit când o rachetă s-a prăbușit în micul sat Przewodow la începutul acestei săptămâni. Autoritățile poloneze spun că a fost o rachetă de apărare aeriană ucraineană care s-a rătăcit, însă Kievul a cerut investigații suplimentare.

Locuitorii au declarat că victima înmormântată sâmbătă a jucat un rol important când satul, de 440 de oameni, s-a mobilizat în primele zile ale războiului pentru a ajuta refugiații ucraineni, relatează ȘtirilePRO.TV.

Victima înmormântată sâmbătă este cunoscută drept Boguslaw W. în presa poloneză, care s-a abținut să publice numele de familie ale ambilor bărbați pentru a proteja intimitatea familiilor lor. Cealaltă victimă, cunoscută sub numele de Bogdan C., a fost înmormântată duminică.

Boguslaw W. pregătise trei camere în care familiile de ucraineni au stat la începutul războiului, într-o clădire de la depozitul de cereale Argocom, chiar lângă locul unde a aterizat racheta. Pe 16 noiembrie, o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei, aproape de graniţa cu Ucraina, şi au ucis doi oameni.

Până acum, certă este doar proveniență rusească a rachetei. Ar fi fost trasă de ruși ori de ucraineni, și s-ar fi rătăcit pe teritoriul polonez.

Liderii lumii și reprezentanții NATO au reacționat imediat. Alianța confirmă că una dintre aeronavele sale de supraveghere i-a urmărit traiectoria. Inițial au apărut informații că două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, însă autoritățile de la Varșovia au transmis ulterior că este vorba despre un singur proiectil.

 

NATO, prima reacție după căderea unei rachete ruse în Polonia

 

NATO a anunţat că îşi coordonează activităţile cu Polonia, în contextul informaţiilor privind căderea unei rachete ruse pe teritoriul polonez.

„Verificăm informaţiile şi ne coordonăm strâns acţiunile cu aliatul nostru Polonia”, a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, citat de postul de televiziune CNN.

Rusia a lansat marţi zeci de rachete asupra teritoriului ucrainean, potrivit Kievului. În trecut s-a întâmplat ca fragmente ale unor rachete ruseşti să cadă în Republica Moldova, aminteşte France Presse.

Presa locală preluată de Reuters relatase că doi oameni au murit după ce două rachete au lovit marţi satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene. Pompierii de la faţa locului nu au putut da detalii, folosind doar termenul "explozie". Informaţia că a fost vorba de rachete fusese difuzată de postul privat Radio ZET.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut întrunirea de urgenţă a comitetului guvernamental pentru securitatea şi apărarea naţională, a anunţat pe Twitter un purtător de cuvânt al cabinetului de la Varşovia.

 

Polonia găzduieşte pe teritoriul său aproximativ 10.000 de soldaţi americani.



Polonia, care are graniţă cu Ucraina, este membră a NATO şi găzduieşte pe teritoriul său aproximativ 10.000 de soldaţi americani.

Articolul 5 din Tratatul Alianţei Atlantice prevede că, dacă un stat membru este victima unui atac armat, ceilalţi membri vor considera acest act de violenţă drept un atac armat îndreptat împotriva tuturor membrilor şi vor adopta măsurile considerate necesare pentru a veni în ajutorul ţării atacate. Un înalt oficial din domeniul informaţiilor din SUA a declarat pentru Associated Press că rachetele erau ruseşti.

Departamentul american al apărării a comunicat că deocamdată nu poate confirma ştirile despre incident."Adunăm în continuare informaţii", a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel