Un român alimenta în Ungaria cu plăcuțe false, ca să beneficieze de preț redus la motorină. A fost reținut 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un român pleca în Ungaria ca să alimenteze la preț redus. Acesta folosea plăcute ungurești ca să beneficieze de prețul plafonat la combustibili. 

Acesta a mers de șase ori ca să alimenteze, iar când a încercat și a șaptea oară, angajații și-au dat seama și au sunat la poliție. 

Poliția din Edelényi a finalizat ancheta dosarului pe care l-a deschis împotriva bărbatului care a schimbat plăcuța de înmatriculare românească a camionului său cu una maghiară pentru a obține prețul plafonat la combustibili. 

Pe 25 iunie, în jurul orei 16.30, suspectul și-a oprit camionul la marginea orașului din Dusnokpuszta. Acesta a scos din camion plăcuța oficială românească și a înlocuit-o cu o plăcuță ungurească. Bărbatul prins în flagrant a spus că a vrut să folosească plăcuța de înmatriculare pentru a obține combustibil la preț plafonat, pentru că în acest moment combustibilii din Ungaria sunt cei mai ieftini din România (aproximativ 6.5 lei per litru). 

În timpul audierii suspectului, șoferul a dezvăluit că mai alimentase de șase ori cu motorină în același mod. 

Bărbatul de 30 de ani este urmărit penal de Poliția Edelény pentru săvârșirea infracțiunii de folosire abuzivă a unui număr unic de identificare, înșelăciune și fals în înscrisuri publice, iar actele au fost predate parchetului pentru continuarea cercetărilor. 

Ungaria are prețuri plafonate, dar și limita de alimentare de 50 de litri 

 

Şoferii maşinilor de pasageri din Ungaria pot cumpăra de săptămâna trecută doar 50 de litri de combustibil pe zi la benzinăriile deţinute de grupul energetic ungar MOL şi firma austriacă OMV, pentru a evita perturbările provocate de plafonarea preţurilor de către Guvern, transmite Reuters.

Anunţul MOL reprezintă o înjumătăţire a precedentei limite impuse la realimentare.

OMV a precizat că limita sa de 50 de litri se aplică doar combustibilului aflat sub incidenţa preţului plafonat, impus de Guvern din noiembrie pentru a proteja populaţia de creşterea preţurilor.

MOL, care deţine cea mai mare reţea de benzinării din Ungaria, a cerut retragerea graduală a măsurii. Preşedintele director general al MOL, Zsolt Hernadi, a afirmat în presa locală că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină va fi necesară pentru asigurarea siguranţei aprovizionării pe termen lung.

În 16 iunie, Guvernul de la Budapesta anunţa că a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili în Ungaria. În noiembrie, Executivul stabilea că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi.

"Am introdus această limită (la realimentare) pentru a putea garanta securitatea aprovizionării", iar cei care vin să cumpere cu canistre combustibil nu vor mai beneficia de plafonarea preţurilor, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupului energetic ungar, Piroska Bakos, adăugând că cei care cumpără cu canistra combustibil nu mai sunt eligibili pentru preţul plafonat.

OMV, care are aproape 200 de benzinării în Ungaria, a informat că va solicita preţul pieţei în cazul celor care cumpără cu canistra combustibil.

Anunţul de vineri este cel mai recent indiciu că intervenţia pe piaţa combustibilului afectează echilibrul între cerere şi ofertă, scrie Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel