Un grup de gimnaste dau în judecată federaţia din Marea Britanie pentru abuzurile antrenorilor

Un grup de 17 foste gimnaste, dintre care trei participante la olimpiadă, vor lansa o acţiune în justiţie contra Federaţiei britanice de gimnastică (Brittish Gymnastics) pentru ''abuz fizic şi psihologic generalizat'' din partea antrenorilor, transmite AFP.

Într-o scrisoare trimisă instanţelor conducătoare ale federaţiei, gimnastele au precizat că aveau între şase şi 23 ani la momentul faptelor presupuse, care includ ''utilizarea inadecvată şi generalizată a forţei fizice'' de către antrenori şi aplicarea unor tehnici nejustificate de control al greutăţii lor. Tinerele abuzate solicită un răspuns din partea federaţiei, inclusiv scuze formale, o compensaţie şi cele mai bune linii directoare pentru antrenamente.

Jennifer Pinches, care s-a retras după JO 2012 de la Londra, consideră că Brittish Gymnastics a dat prea mult timp prioritate medaliilor înaintea sportivelor.

''Nu este decât un început al schimbărilor radicale pe care le cerem şi a dreptăţii pentru care ne batem'', a adăugat Pinches, 26 ani, directoarea grupului ''Gymnasts for Change''.

„Decenii de abuzuri instituţionalizate, încurajate şi acoperite de cei de la vârf“Claire Heafford, directoarea de campanie a ''Gymnasts for Change'' a adăugat că ''au trecut decenii de abuzuri instituţionalizate, încurajate şi acoperite de cei de la vârf. Speranţele şi visurile a numeroşi copii şi tinere care doreau să ajungă gimnaşti profesionişti au fost distruse şi dragostea lor pentru această disciplină s-a transformat în frică şi în suferinţă''.

Brittish Gymnastics a reacţionat printr-un comunicat în care spune că scrisoarea fostelor gimnaste i-a parvenit pe 25 februarie şi că ''nu ar fi potrivit şi nici just, pentru toate părţile implicate, să facem cel mai mic comentariu fără a avea posibilitatea de a studia în detaliu acuzaţiile''. De altfel, o anchetă independentă se află în curs de desfăşurare pentru a clarifica plângerile de abuz din partea sportivelor.

Anunţul intervine la o zi după sinuciderea în SUA a lui John Geddert, fost antrenor al echipei care a câştigat titlul olimpic în 2012, la câteva ore după ce a fost acuzat de agresiune sexuală şi de ''muncă forţată'' de circa 20 de sportive. Faptele s-ar fi petrecut la un club frecventat de Larry Nassar, fostul medic al echipei americane de gimnastică, găsit vinovat de abuzuri sexuale împotriva a sute de gimnaste şi care se află în închisoare, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy