Un gimnast maghiar a fost abuzat de colegii săi în sala de antrenament a echipei de tineret a României

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un gimnast maghiar a fost abuzat de colegii săi în sala de antrenament a echipei de tineret a României / (Sursa: Freepik)
Un gimnast maghiar a fost abuzat de colegii săi în sala de antrenament a echipei de tineret a României / (Sursa: Freepik)

Scandal de proporții după ce un sportiv maghiar al echipei masculine de gimnastică de tineret a fost abuzat și umilit de colegii săi români, din cauza naționalității sale. 

Agenția Română pentru Sport cere o anchetă, iar Consiliul pentru combaterea discriminării a inițiat o procedură - a relatat kronikaonline.ro despre eveniment.

Incidentul s-a petrecut recent în cantonamentul echipei naționale de juniori de la Resicabánya. Deoarece atât victimele, cât și agresorii sunt minori, au doar 15 ani, nu au fost publicate numele acestora.

 

Minorii s-au îmbătat și au abuzat un coleg



Potrivit raportului, antrenorul a lăsat singură pentru o vreme echipa care se pregătea pentru viitorul Campionat European, iar tinerii sportivi au organizat o petrecere unde au băut alcool și au fumat.

Dintr-o dată, doi membri ai echipei l-au "atacat" pe unul dintre băieți. Mai întâi, l-au legat de un calorifer, apoi i-au tăiat părul, l-au dezbrăcat, l-au forțat să bea alcool, au pus cenușă pe el și au făcut gesturi obscene.

Potrivit ProSport, băiatul ar fi fost batjocorit de către coechipierii lui și din cauza naționalității sale.

I s-a strigat: "Ești ungur!" (ceea ce este considerată o insultă), și au continuat să îl trateze umilitor.

Băiatul a evadat din tabăra de antrenament a doua zi și a mers acasă, unde le-a povestit părinților săi ce s-a întâmplat. Potrivit avocaților, autorii au comis patru infracțiuni: constrângere, abuz, abuz sexual. Nici asociația, nici tatăl băiatului nu au dorit să comenteze acest subiect.

 

Kelemen Hunor a condamnat vehement abuzul



Carmencita Constantin, președintele Asociației Române de Gimnastică, a promis transparență totală imediat ce cazul va ajunge în fața organului executiv, însă în prezent se pregătesc pentru turneul continental.

Victima de naționalitate maghiară este membră a clubului sportiv local din Lugos și a câștigat o medalie de bronz la campionatul național în 2022 la sol și în 2023 la cal cu mânere.

Kelemen Hunor, președintele federației RMDSZ, a vorbit și el despre acest caz, întrucât victima este de naționalitate maghiară.

„Ca tată și lider al comunității maghiare, consider inacceptabil și înfiorător ceea ce i s-a întâmplat băiatului maghiar de 15 ani din Lugos în tabăra de antrenament, pentru că acolo a fost abuzat cu brutalitate de colegii săi români. Și asta doar pentru că este maghiar", a subliniat politicianul în videoclipul său publicat vineri.

Kelemen și-a exprimat regretul în numele RMDSZ și al său față de băiatul abuzat și familia acestuia. "Cred că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil. Aici intervine incitarea la ură, campania antimaghiară de mai mulți ani a AUR și faptul că societatea românească a tolerat acest lucru fără să scoată un cuvânt.

Le cer colegilor mei politicieni români, conducătorilor statului român, șefului statului, primului ministru, ministrului de interne, ministrului justiției, să reacționeze foarte repede și, pe de o parte, să condamne cazul. Pe de altă parte, conducerea națională a asociației de gimnastică trebuie să dispună și ea o anchetă imediată, pentru că acest lucru nu poate fi lăsat fără un cuvânt și fără consecințe. În acest caz, nimeni nu poate asculta. Anti-ungarismul trebuie să fie curmat. Aceasta este responsabilitatea noastră comună și sarcina noastră comună. Până aici și nu mai mult!", a declarat Kelemen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel