Un celebru analist din Polonia spune că România poate depăși economic țara sa. Caramitru: "Polonezii îi dau dreptate"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Andrei Caramitru, celebru pentru abordarea sa vehementă atunci când vine vorba de probleme economice, spune că polonezii sunt de acord cu estimarea unui celebru analist, care este de părere că România va depăși economic această țară.

Un analist polonez scrie pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter) că este nevoie ca țara sa să fie atentă la ritmul de dezvoltare al României, care poate depăși economic Polonia și că multe companii de producție se gândesc să se mute la noi.

Andrei Caramitru spune că polonezii care comentează analiza lui Cezary Bachanski sunt de acord cu această estimare și oferă cifre și date concrete. 

Ce spune analistul Cezary Bachański

 

Analistul polonez vorbește despre sistemul de taxare din România și despre creșterea economică a țării noastre după pandemie.

"Recent, s-a vorbit mult despre transferul unor companii din Polonia în România (...)

Din 2019, România a realizat cu meticulozitate o mulțime de reforme de dereglementare și favorabile afacerilor. Matricea TVA în sine, în comparație cu cea poloneză, este o fantezie neîmplinită care nu se va întâmpla niciodată la noi. România încearcă să simplifice cât mai mult sistemul fiscal și oferă și o mulțime de scutiri de taxe. Pentru companiile mai mari, nu are rost să se caute optimizarea fiscală și să transfere profituri în străinătate, pentru că în cazul, de exemplu, impozitul pe dividende pentru proprietarul companiei este de 5%, față de 19% în Polonia.

Sistemul fiscal în sine este cu siguranță mai simplu decât cel polonez, în special pentru micro și întreprinderile mici. Nu există o metodă de plată divizată folosită în mod obișnuit sau alte fantezii care să îngreuneze viața. Economia românească a crescut continuu din pandemie și are perspective foarte promițătoare.

Se vorbește mult despre competitivitatea salarială și este mult adevăr în asta. Salariile din România nu sunt foarte mari, nici măcar în comparație cu cele poloneze. Minimul național este de aproximativ 2.850 PLN brut pe lună, pentru comparație în Polonia este de 4.242 PLN brut. Când vine vorba de contribuțiile percepute la remunerarea angajaților, este foarte asemănător cu Polonia. Nu e de mirare că fabricile de asamblare din Vest se gândesc să se mute din Polonia în România. Mai ales că condițiile pentru aceasta devin din ce în ce mai favorabile. Din martie 2024, România a aderat la Spațiul Schengen în transportul aerian și maritim. Acest lucru se va întâmpla probabil în curând în domeniul transportului rutier, ceea ce va face economia românească și mai atractivă pentru investitorii străini", scrie analistul în postarea mai amplă publicată pe X.

Caramitru: "Nu rămâneți doar cu obsesiile voastre și ideile fixe din cap"

 

"Un analist important din Polonia scrie pe X/Twitter, în poloneză, ca trebuie să fie foarte atenți la România - ca ii poate depăși economic și ca multe companii de productie acum in Polonia se gândesc să se mute la noi (pentru ca noi avem energie ei nu + în câțiva anti rezolvăm și autostrăzile). În general omul e mai pozitiv despre perspectivele României decât ale Poloniei (!!!) și spune ca strategia noastră de fapt e mai deșteaptă decât a lor (!!!). 

Reacția polonezilor - îi dau dreptate. Comentează specific și pun întrebări logice. Mii de share-uri și like-uri (puteți vedea în comentarii vă dau linkul). 

Dacă aș fi tradus eu sau altcineva postarea și o puneam aici - reacția românilor ar fi - huoooo,  minți, suntem cei mai săraci, nu avem nici o șansă , se moare de foame, ne prăbușim, hoților etc. clasic. 

Problema numărul 1 la noi NU e educația sau lipsa de spitale și autostrăzi sau corupția. E mentalitatea de iobag frustrat, ne place să ne înjurăm singuri și să ne ținem jos jos jos. Avem o problemă NOI mare de tot la noi in cap. 

Vă rog să vă gândiți la asta. Puțină introspecție nu strică. Și citiți și ce mai zic alții despre noi, nu rămâneți doar cu obsesiile voastre si ideile fixe din cap pe care le tot învârtiți până amețiți și o luați razna", scrie Andrei Caramitru pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel