UE își exprimă îngrijorarea față de "remarcile ostile" ale Turciei la adresa Greciei

Alexandra Curtache |
Data publicării:

UE și-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la ceea ce a numit "remarci ostile" după ce președintele turc Tayyip Erdogan a acuzat Grecia că ocupă insulele demilitarizate din Marea Egee și a declarat că Turcia este pregătită să "facă ceea ce este necesar" atunci când va fi cazul.

Rivalii istorici, dar și membri ai NATO, Turcia și Grecia au fost în dezacord cu probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee până la granițele maritime și resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, precum și Cipru, divizat din punct de vedere etnic. 

"Comentariile ostile continue ale conducerii politice a Turciei împotriva Greciei... ridică motive serioase de îngrijorare și contrazic pe deplin eforturile de descaladare atât de necesare în Mediterana de Est", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, într-o declarație.

 

Ankara a acuzat recent Atena că a înarmat insulele demilitarizate din Marea Egee

 

"Amenințările și retorica agresivă sunt inacceptabile și trebuie să înceteze", a adăugat el, subliniind ca diferendele să fie soluționate pașnic și cu respectarea deplină a dreptului internațional.

"UE își reiterează așteptările de la Turcia de a lucra în mod serios la detensionarea lucrurilor într-un mod durabil în interesul stabilității regionale în estul Mediteranei și de a respecta pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor membre ale UE", a mai spus Stano conform Reuters.

Ankara a acuzat recent Atena că a înarmat insulele demilitarizate din Marea Egee - lucru pe care Atena îl respinge - dar Erdogan nu a acuzat anterior Grecia că le ocupă.

 

Grecia a reacționat spunând că nu va urma Turcia în "alunecarea sa zilnică scandaloasă" de declarații și amenințări

 

În timp ce Erdogan se pregătește pentru ceea ce se anunță a fi cea mai mare provocare electorală din cei aproape 20 de ani de guvernare în 2023, președintele a pus în valoare realizările pe scena mondială. De asemenea, el și-a intensificat retorica în materie de politică externă.

Ankara spune că insulele din Marea Egee au fost date Greciei în baza tratatelor din 1923 și 1947, cu condiția să nu le înarmeze. Ministrul de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat în repetate rânduri că Turcia va începe să pună la îndoială suveranitatea Greciei asupra insulelor dacă Atena va persista să le înarmeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel