UE ar putea lansa o procedură de sancţionare a Germaniei. Merkel, optimistă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Comisia Europeană ar putea lansa o procedură de sancţionare a Germaniei după decizia Curţii Constituţionale germane privind politicile Băncii Centrale Europene, dar cancelarul Angela Merkel a exprimat optimism că situaţia se poate rezolva prin compromisuri de ordin politic.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis luni, în cadrul unei videoconferinţe a conducerii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), că actuala criză dintre Berlin şi Bruxelles "se poate rezolva" prin poziţii inteligente ale ambelor părţi. Liderul de la Berlin a reiterat că independenţa Băncii Centrale Europene (BCE) este esenţială pentru Germania, afirmă surse citate de agenţia de presă DPA şi de site-ul Tagesspiegel.de.

Angela Merkel a admis că decizia instanţei constituţionale din Germania de a părea să conteste politicile BCE generează o situaţie delicată, în contextul în care alte state europene s-ar putea simţi încurajate să nu respecte autoritatea Uniunii Europene.

La rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a subliniat că instanţa constituţională germană "nu a contestat autoritatea Curţii de Justiţie a UE, considerată gardianul tratatelor europene".

 

„Analizăm posibili noi paşi în sensul unei proceduri de constatare a încălcării reglementărilor europene”

 

Reacţiile Guvernului de la Berlin intervin în contextul în care Comisia Europeană a semnalat că analizează posibilitatea declanşării procedurii de sancţionare a Germaniei. „În actualul context, analizăm posibili noi paşi în sensul unei proceduri de constatare a încălcării reglementărilor europene", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Curtea de Justiţie a UE a amintit că este singura instanţă care are jurisdicţie la nivel comunitar.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anunţat, vineri, că este singura instituţie abilitată să ia decizii privind conformarea cu legislaţia comunitară, negând practic competenţa instanţei constituţionale din Germania, care s-a pronunţat privind politicile Băncii Centrale Europene.

„Pentru a asigura aplicarea uniformă a legislaţiei UE, doar Curtea de Justiţie - creată în acest în acest scop de statele membre - are jurisdicţie de a stabili că o acţiune a unei instituţii UE intră în contradicţie cu legislaţia UE”, anunţă instanţa europeană.

„La fel ca alte autorităţi ale statelor membre, instanţele naţionale au obligaţia de a asigura că reglementările europene sunt aplicate în totalitate. Acesta este singurul mod de a asigura egalitatea statelor în Uniunea creată de ele”, subliniază Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

 

Argumente în favoarea deciziei privind emiterea de euroobligaţiuni

 

Curtea Constiuţională din Germania a cerut Băncii Centrale Europene (BCE) să ofere argumente în favoarea deciziei privind emiterea de euroobligaţiuni. Decizia BCE a fost autorizată în 2018 de Curtea de Justiţie a UE. Instanţa constituţională germană a admis că decizia "nu înseamnă constatarea vreunei încălcări" comise de către BCE, dar solicită argumente în favoarea finanţării datoriilor statelor europene. Hotărârea se referă parţial la euroobligaţiunile în valoare de 2.600 de miliarde de euro emise în perioada 2015-2018 prin Programul de relaxare cantitativă al BCE.

Banca Centrală Europeană este o instituţie "independentă", astfel că nu este afectată de hotărârea instanţei constituţionale din Germania privind un program de obligaţiuni, a afirmat Christine Lagarde, preşedintele BCE.

Anterior, Comisia Europeană a comunicat: "Reiterăm primatul dreptului comunitar şi faptul că deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sunt obligatorii pentru toate jurisdicţiile naţionale", scrie Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel