Ucraina. Zelenski se îndreaptă spre Polonia pentru a aprofunda legăturile cu aliatul occidental

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat în scurt timp în Polonia, un aliat apropiat care a jucat un rol important în galvanizarea sprijinului militar și politic occidental pentru Kiev împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.

Vizita, care a fost anunțată săptămâna aceasta de Polonia, dar nu a fost confirmată oficial de Kiev, are loc în contextul în care Ucraina intenționează să desfășoare o contraofensivă în următoarele săptămâni sau luni pentru a recuceri terenurile ocupate în estul și sudul său.

"(Vizita) ar trebui să fie luată ca un semn de încredere și de mulțumire față de Polonia și polonezi", a declarat Marcin Przydacz, consilier prezidențial polonez pentru politică externă, în comentarii televizate marți seara, înainte de sosirea așteptată a lui Zelenski.

Polonia a primit mai mult de un milion de refugiați ucraineni în ultimele 13 luni de război

 

Membrul NATO a jucat, de asemenea, un rol important în convingerea altor puteri occidentale de a furniza tancuri de luptă și alte tipuri de armament Ucrainei.

Livrările militare au fost vitale pentru ca Ucraina să respingă și să lupte împotriva forțelor rusești care s-au revărsat peste granița ucraineană în februarie 2022. Întinderi din Ucraina rămân ocupate în sud și în est.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marți că Kievul este recunoscător Poloniei pentru că a deschis calea pentru livrările de avioane de luptă MiG. Przydacz a declarat că primele MiG-uri au fost deja livrate Ucrainei.

"MiG-urile din Polonia ne vor întări semnificativ apărarea, ne vor permite să ne facem cerul mai sigur, să salvăm viețile cetățenilor noștri și, de asemenea, să reducem distrugerile provocate de atacurile rusești", a scris Reznikov pe Telegram.

 

Zelenski se va întâlni cu președintele Andrzej Duda și cu premierul Mateusz Morawiecki



În cadrul acestei călătorii, Zelenski se va întâlni cu președintele Andrzej Duda și cu premierul Mateusz Morawiecki și va vorbi cu refugiații ucraineni și cu membri ai publicului polonez, a precizat Przydacz.

"Nu va fi o surpriză pentru nimeni că partea ucraineană va cere mai mult sprijin din partea Poloniei și a altor parteneri străini... dar trebuie să fim conștienți că noi, ca Polonia, am făcut deja cu adevărat multe", a spus el.

Discuțiile se vor axa pe evoluțiile de pe frontul ucrainean, pe sprijinul internațional și pe cooperarea economică, a spus el.

 

Polonezii îi susțin în mod covârșitor pe ucraineni în războiul lor cu Rusia

 

Un sondaj Ipsos a declarat că 82% dintre polonezi cred că țările NATO și ale Uniunii Europene ar trebui să susțină Ucraina până la victorie.

Cu toate acestea, vizita lui Zelenski are loc pe fondul furiei crescânde din Polonia rurală cu privire la impactul importurilor de cereale ucrainene, care au dus la scăderea prețurilor în mai multe state din aripa estică a UE.

"În timpul discuțiilor cu președintele Zelenski, vom discuta cu siguranță despre grânele ucrainene și diverse produse agricole, deoarece dorim ca orice comerț cu Ucraina să nu destabilizeze piața noastră", a declarat Morawiecki.

Este posibil să fie necesară reintroducerea tarifelor la importurile agricole ucrainene dacă afluxul de produse care împinge în jos prețurile pe piețele Uniunii Europene nu poate fi oprit prin alte mijloace, au declarat premierii a cinci state din estul țării într-o scrisoare publicată vineri către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel