Ucraina a documentat și înregistrat peste 1.200 de posibile crime de război doar în regiunea Kievului

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Numai în regiunea Kievului, inclusiv în capitala ţării, agenţii de securitate ucraineni au documentat şi înregistrat peste 1.200 de acte considerate drept crime de război atribuite trupelor ruse.

Anunțul a fost făcut marţi de ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, citat de EFE, potrivit Agerpres.

“Numai în regiunea Kievului, am înregistrat peste 1.200 de cazuri de crime de război. Este vorba despre jafuri şi crime comise de ‘orci’ (aşa cum îi numesc ucraineni pe soldaţii ruşi) pe pământul nostru”, a denunţat ministrul într-o declaraţie făcută posturilor de televiziune locale, citate de Ukrinform.

Referitor la presupusele crime ale trupelor ruse înregistrate în zonele deja eliberate de armata ucraineană, Monastîrski a subliniat că “anchetatori ai poliţiei naţionale, ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai biroului procurorului general acţionează deja împreună pentru a stabili, a înregistra dovezi şi pentru a-i identifica pe cei care ar fi putut comite aceste crime”.

“Toţi acei (ruşi) care au fost luaţi prizonieri sunt identificaţi şi puşi la dispoziţia SBU şi autorităţilor militare pentru ca legea să fie aplicată în privinţa lor”, a spus el.

Odată finalizată această procedură, ei “vor fi transferaţi la Ministerul Justiţiei”, a precizat ministrul citat, adăugând că după aceasta prizonierii ruşi “vor fi puşi la dispoziţia justiţiei şi vor putea fi interogaţi”.

Anterior, vicepremierul Irina Vereşciuk declarase că Ucraina deţine pe teritoriul ei aproximativ 600 de prizonieri ruşi capturaţi de la începutul invaziei în 24 februarie.

 

Suspiciunile potrivit cărora armata rusă ar fi comis crime de război în Ucraina s-au înmulţit

 

Suspiciunile potrivit cărora armata rusă ar fi comis crime de război în Ucraina s-au înmulţit după descoperirea a sute de cadavre de civili, unii dintre ei cu mâinile legate la spate şi cu semne de tortură, în oraşe precum Bucea, după retragerea trupelor ruse.

Guvernul de la Kiev şi numeroase organizaţii neguvernamentale şi organisme internaţionale au cerut o anchetă exhaustivă pentru a documenta aceste posibile crime de război pe care Rusia le neagă şi le atribuie unei ‘înscenări’.

Uciderile în masă la Bucea, o suburbie a Kievului, sunt “o răzbunare a ruşilor pentru rezistenţa opusă de ucraineni”, a apreciat primarul localităţii respective Anatoli Fedoruk, într-un interviu pentru publicaţia italiană Corriere della Sera, citată marţi de dpa.

“Oamenii au fost împuşcaţi din amuzament sau din furie”, a spus Fedoruk. “Ruşii au tras în tot ce mişca: trecători, persoane circulând pe biciclete, autoturisme cu însemnul ‘copii’”, a adăugat el.

“Bucea este răzbunarea ruşilor pentru rezistenţa ucraineană”, a insistat edilul, adăugând că unele “zone ale localităţii au fost transformate în adevărate lagăre de concentrare”, fără mâncare sau apă şi “oricine a îndrăznit să iasă de acolo să caute de mâncare a fost împuşcat”.

 

Primarul Kievului le-a cerut politicienilor europeni să întrerupă toate legăturile comerciale cu Moscova

 

În acest context, primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a cerut politicienilor europeni să întrerupă toate legăturile comerciale cu Moscova pentru că toate plăţile făcute Rusiei constituie “bani însângeraţi” care-i alimentează armata, notează Reuters.

“Fiecare euro, fiecare cent pe care îi primiţi din Rusia sau pe care îi trimiteţi în Rusia are pe el sânge, sunt bani plini de sânge, iar sângele de pe aceşti bani este sânge ucrainean, sângele poporului ucrainean”, a declarat Kliciko într-o înregistrare video prin care s-a adresat participanţilor la o conferinţă a primarilor la Geneva.

În acelaşi discurs, el a calificat drept “genocid împotriva ucrainenilor” după ce a vizitat mai multe localităţi de la periferia Kievului precum Bucea. Vitali Kliciko a spus că a văzut civili morţi, inclusiv o femeie în vârstă, şi o maşină cu un steag alb şi înscrisul ‘copii’ la exterior, asupra căreia s-a tras, mărturie stând petele de sânge dinăuntru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel