Turcia spune că s-a săturat de corupția bulgarilor de la graniță: "Bulgaria să facă anchetă!" 

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru Turcia este mai bine ca laboratorul de control fitosanitar de la Punctul de Control şi Trecere a Frontierei de la Kapitan Andreevo - Kapikule să fie de stat, nu privat, a declarat ambasadorul turc în Bulgaria, Eileen Sekizkök, într-un interviu pentru ziarul bulgar "24 Chasa".

 

"De zeci de ani, transportatorii, exportatorii şi companiile turceşti se plâng de funcţionarea punctului de control, din cauza aşteptărilor îndelungate, de cazurile de corupţie. Aceste lucruri sunt cunoscute în spaţiul public. Ne-am bucura dacă ar fi asigurat un control din partea statului bulgar la acest punct de frontieră, pentru a fi prevenite orice activităţi nereglementate. În ceea ce priveşte dovezile concrete, autorităţile bulgare trebuie să le asigure singure, anchete interne pot stabili cine este cu conexiuni şi responsabil de mită şi cazurile de corupţie, precum şi toate celelalte încălcări ale legii", a comentat Sekizkök.

O firmă privată făcea verificările la vama bulgărească

 

Din data de 20 mai, Agenţia Bulgară pentru Siguranţa Alimentelor (ABSA) a preluat toate etapele controlului fitosanitar şi veterinar al mărfurilor, importuri din ţări terţe, la graniţa cu Turcia, pe cheltuiala companiei private Eurolab 2011. Atunci, ministrul adjunct al agriculturii, Ivan Hristanov, a declarat că a primit ameninţări, că i s-a oferit şi mită, fapt pentru care i s-a dat şi pază. Potrivit datelor iniţiale, pe parcursul a zece ani, Bulgaria a pierdut aproximativ 1 miliard de leva din cauza faptului că verificările au fost efectuate de o companie privată. Pe 10 iulie, ANSA a sesizat Parchetul şi Direcţia Generală pentru Combaterea Crimei Organizate din cauza încălcărilor drastice constatate la Punctului de Trecere a Frontierei Kapitan Andreevo, efectuate în ultimii 10 ani de o firmă privată.

După trecerea din nou la stat, a început haosul

 

Sekizkök a subliniat pentru ziarul citat că, în zilele de după schimbări, haosul a atins proporţii atât de mari încât timpul de procesare pe partea graniţei bulgare a unui camion a ajuns şi la 170 de ore. Acest lucru s-a impus pentru că Agenţia pentru Alimente a fost nevoită să trimită probele la un laborator de stat din Sofia, întrucât un astfel de loc nu a fost prevăzut la graniţă de către conducerea anterioară a Agenţiei, cu conexiuni la GERB.

"Am avut încredere în autorităţile bulgare, că vor restabili controlul, iar transportatorii şi exportatorii turci au dat dovadă de răbdare, aşteptând să se ia măsuri. Am pierdut aproximativ o lună. În acest sens, vreau să mulţumesc şi să subliniez că astăzi s-a ajuns la un nivel foarte bun de trecere prin punctul de frontieră", adaugă ea.

Justiția bulgară spune că firma privată poate reveni la "treabă"

 

Săptămâna trecută, Curtea Administrativă Sofia a anulat îndeplinirea în prealabil a ordinului Agenţiei Bulgare pentru Alimente, prin care se solicita ca firma Eurolab 2011 să părăsească neîntârziat spaţiile închiriate la Punctul de Frontieră Kapitan Andreevo, folosite ca laborator.

Între timp, Curtea Supremă Administrativă (CSA) a anunţat că s-a pronunţat definitiv cu privire la trei plângeri ale companiei înlăturate. Din decizii rezultă că Agenţia pentru Alimente trebuie să-şi înceteze imediat şi necondiţionat acţiunile prin care nu permite angajaţilor Eurolab 2011 EOOD să desfăşoare activităţi de descărcare şi încărcare a mărfurilor şi să îşi îndeplinească funcţiile de operator de marfă conform Regulamentului 2017/ 625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017. Legat de datele prezentate de partea bulgară despre transporturile de alimente respinse cu 246% mai mult faţă de anul trecut (22 de tone pe zi faţă de 6 tone), Sekizkök a comentat că Turcia nu tolerează afirmaţiile conform cărora importul de mărfuri în Europa prin acest punct de trecere a frontierei nu a fost controlat până acum privind nivelul de pesticide.

"Acestea sunt speculaţii pe care le pot nega datorită sistemului nostru de control. Faţă de anul trecut, nu există nicio diferenţă în numărul de alimente în care s-a găsit o cantitate crescută de pesticide. În prezent nu avem informaţii despre alimentele detectate cu niveluri crescute de pesticide. Mărfurile turceşti au mai fost testate şi înainte, rezultatele există. Acum sunt testate din nou şi rezultatele sunt aceleaşi", a spus ambasadoarea, conform Rador. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel