Trei români au escaladat cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado: Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnică

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
alpinisti_romani_au_cucerit_vulcanul_Ojos_del _alado
alpinisti_romani_au_cucerit_vulcanul_Ojos_del _alado

Echipa de români care a cucerit sâmbătă cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m), s-a confruntat cu o vreme severă, cu ninsoare şi viscol, fenomene meteo atipice pentru această perioadă a anului în zona în care se află vârful, se arată într-un mesaj transmis luni de alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani.

Adrian Ahriţculesei şi băcăuanul Radu Turtă au reuşit să atingă vârful Ojos del Salado în cursul zilei de sâmbătă, la ora locală 11,10. "Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnică, cu un strat de circa 35 de centimetri de zăpadă, însoţită de ninsoare şi viscol, fiind fenomene atipice acestei perioade. Cu siguranţă pozele de vârf ale expediţiei sunt unice prin consistenţa stratului de zăpadă, în contextul celor câteva ascensiuni româneşti anterioare", au transmis, luni, membrii expediţiei.  Potrivit acestora, în contextul pandemiei, echipa, din care a făcut parte şi alpinistul Ovidiu Popescu, a reuşit să fie prima expediţie românească ce a ajuns în Munţii Anzi în sezonul 2020 - 2021.

Expediţia "Altitude Expedition Team - Ojos del Salado 2021" a fost alcătuită din Adrian Ahriţculesei (36 ani) din Petroşani, Radu Turtă (42 de ani), din Bacău - ambii cunoscuţi pentru cucerirea unor vârfuri ca Aconcagua, Mont Blanc, Elbrus, şi Ovidiu Popescu (57 ani) - organizator de expediţii în munţi înalţi, conducător al Altitude Expedition Team în 58 de expediţii în alpinismul de altitudine. Membrii expediţiei vor ajunge în ţară pe data de 29 ianuarie, la ora 16,45. Printre alpiniştii care au reuşit să cucerească vulcanul Ojos del Salado se numără şi hunedoreanca Alexandra Marcu, pe atunci în vârstă de 17 ani şi elevă la un liceu din Deva. 

 

Despre vulcanul Ojos del Salado

 

Ojos del Salado este un stratovulcan situat în lanțul muntos al Anzilor. Este amplasat la granița dintre Chile și Argentina. Cu 6893 metri deasupra nivelului mării, Ojos del Salado este cel mai înalt vulcan din lume, al doilea cel mai înalt vârf al emisferelor de sud și vest, fiind depășit doar de Aconcagua (6962 m).

Face parte din Creasta Principală, componentă a Anzilor care cuprinde cele mai mari înălțimi ale continentului: Aconcagua (6962 m), Mount Pissis (6882 m) în La Rioja, Cerro Bonete Chico (6850 m) în la Rioja, Muntele Tupungato (6800 m) în Mendoza și Mercedario (6770 m) în San Juan, printre altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel