Tot mai mulți români aleg să locuiască în afara Bucureștiului: „Prețurile sunt exagerat de mari, pentru o zonă periferică, foarte poluată”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Tot mai mulți români aleg să locuiască în afara Bucureștiului: „Prețurile sunt exagerat de mari, pentru o zonă periferică, foarte poluată”
Tot mai mulți români aleg să locuiască în afara Bucureștiului: „Prețurile sunt exagerat de mari, pentru o zonă periferică, foarte poluată”

Bătrânii și tinerii se uimesc de prețurile mari de la periferia Bucureștiului. Tot mai mulți preferă locuințe în afara Capitalei sau aleg să își construiască o casă de banii pe care i-ar da pe un apartament într-o zonă periferică și poluată. Prețurile apartamentelor de la periferia Bucureștiului îi împing pe români către blocurile din Ilfov.

Locuințele din marile orașe din România au ajuns la prețuri cu greu accesibile pentru majoritatea salariaților, iar chiar și zonele mărginașe ale Capitalei sunt puse la vânzare la sume ce depășesc 100.000 de euro pentru apartamente cu două camere.

Într-o perioadă în care prețurile continuă să crească, românii sunt forțați să ia în considerare alternative mai ieftine, dar mai îndepărtate de principalul mijloc de transport în comun.

 

O criză a prețurilor la periferie

 

Narcis Neagoe de la DC NEWS TV plecat în căutarea unui răspuns în zona stației de metrou Păcii, una dintre locațiile în care se simte din plin presiunea prețurilor. Aici, apartamentele se vând cu peste 1.800 de euro pe metru pătrat, o sumă care face imposibil accesul la locuințe noi pentru mulți dintre locuitorii Capitalei. Un bărbat de vârstă mijlocie care locuiește de multă vreme în zona Păcii a mărturisit dificultățile prin care trec locuitorii.

„Foarte mare prețul, a crescut enorm în ultimul timp. Salariile, pensiile, scad și astea se scumpesc toate: și chirii și apartamente. E greu, mai ales pentru oameni mai bătrâni. Mulțumesc lui Dumnezeu că am apucat și am luat un apartament la vremea respectivă când se dădea de la intreprindere unde lucram și l-am plătit, cum l-am plătit, acum suntem bine. Dar scumpe tare întreținerea și tot, dai vara 300-400 de lei, este mult”, spune el.

 

„Materialele de construcție sunt mai slabe decât în trecut”

 

Din discuțiile cu mai mulți locuitori ai zonei, am aflat că percepția generală este că locuințele construite în ultimii ani sunt realizate cu materiale de calitate inferioară.

„Mi se pare că blocurile noi sunt făcute din materiale mai proaste și normal că cine le construiește acum are interes să le facă cât mai ieftine și să le vândă cât mai scump. Când se făceau pe vremea mea, betonul era de 16 și acum bagă de 12. Vă dați seama că e diferență mare. Cred că mai rezistente sunt cele construite după cutremur în 1977, alea sunt mai bune decât cele care se fac acum, părerea mea”, mai adaugă domnul.

 

„Casele din afara orașului devin o opțiune”

 

Pentru mulți dintre cei care nu își permit un apartament în Capitală, construirea unei case în afara orașului devine o alternativă atractivă. Un tânăr tată cu doi copii mici, care locuiește tot în zona Păcii, confirmă această tendință:

„Foarte, foarte scumpe, cu 100 de mii de euro îți poți face o casă, chiar dacă ești mai la marginea orașului. Ai mai mult spațiu, mai multă intimitate, chiar și la 10 km în afara Bucureștiului, este mai bine. Un apartament mai ieftin înseamnă să dai vreo 60-70 de mii de euro pe două camere. Și stai tot în bloc, tot cu cheltuieli comune și multe neplăceri”, spune bărbatul.

 

Probleme de infrastructură și aglomerație

 

O altă localnică, mamă a unui copil mic, și-a exprimat îngrijorarea față de prețurile exagerate ale locuințelor de la periferia Bucureștiului: „Din punctul meu de vedere, prețurile sunt exagerat de mari, pentru că este totuși o zonă periferică, aglomerată, foarte poluată, și calitatea materialelor e îndoielnică. Nu știu ce să zic nici despre Chiajna, este momentan supra aglomerată, se construiesc încă blocuri, poate vor investi și în infrastructură în acea zonă din moment ce se dezvoltă.”

 

Merită alternativele mai ieftine?

 

În fața acestor creșteri abrupte ale prețurilor, mulți români se întreabă dacă merită să investească într-o locuință la periferia Capitalei sau să aleagă o casă mai departe de oraș. Deși locuințele din afara orașului par o soluție mai economică, ele vin cu propriile provocări, inclusiv distanțele mai mari față de locurile de muncă și infrastructura adesea insuficient dezvoltată.

Întrebarea rămâne deschisă: merită să investești într-un apartament scump la periferia Bucureștiului sau să cauți alte soluții mai îndepărtate, dar mai accesibile? Aceasta este dilema cu care tot mai mulți români se confruntă în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel