Topul celor mai populate țări din Europa: România ocupă locul nouă în clasament

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Topul celor mai populate țări din Europa. România ocupă locul al doilea în clasament. Sursa - Pexels
Topul celor mai populate țări din Europa. România ocupă locul al doilea în clasament. Sursa - Pexels

Ești gata să-ți faci bagajele? Te vom duce într-o călătorie prin cele mai populate țări din Europa! De la Țările de Jos dens populate până la întinderile nesfârșite ale Rusiei.

Locul 10: Olanda.  Țara este la fel de mare ca și Elveția, dar are de două ori mai mulți locuitori. Există mult spațiu de locuit util - aproximativ 41.543 de kilometri pătrați de teren plat. În același timp, asta înseamnă și că este deja destul de aglomerat în Țările de Jos. 

Locul 9: România. Țara găzduiește în jur de 20 de milioane de locuitori într-o zonă spațioasă -  238.397 de kilometri pătrați. Densitatea populației este de aproximativ 84 de persoane pe kilometru pătrat. Nicio altă țară de pe continentul european nu are atât de mulți urși bruni cum are România - aproximativ 8.000 de urși, relatează derwesten.de.

Locul 8: Ucraina. Cu cifrele de dinainte de 2023, Ucraina era încă pe locul 8 ca una dintre cele mai populate țări din Europa. Dar  război declarat în februarie 2022 marchează un punct de cotitură atât din punct de vedere istoric, cât și demografic. Populația se micșorează - milioane de oameni și-au părăsit casele, ceea ce desigur are un impact vizibil asupra dezvoltării populației. Populația Ucrainei este relativ scăzută, având în vedere suprafața relativ mare. Cu un teritoriu de 603.628 de kilometri pătrați, Ucraina este al doilea teritoriu ca mărime de pe continentul european, după Rusia.

Locul 7: Polonia.  Războiul ruso-ucrainean a avut un impact și asupra dezvoltării populației Poloniei. Mulți ucraineni au fugit în Polonia vecină. Până în 2023, aproximativ 1 milion de refugiați de război au fost înregistrați în țară.  Potrivit estimărilor, populația Poloniei numără acum 41 de milioane de oameni. Amplasată în inima continentului, țara se întinde pe un teritoriu de 312.696 de kilometri pătrați. Aceasta are ca rezultat o densitate a populației de aproximativ 131 de locuitori pe kilometru pătrat.

Locul 6: Spania. Spania este una dintre cele mai populare destinații de călătorie din lume. Mulți turiști nu mai vor să plece și astfel Spania, cu un număr mare de nou-veniți, ajunge să fie a șasea cea mai populată țară din lume.  Ceea ce este deosebit de remarcabil în Spania este populația de străini care locuiește în țară. Conform Agenției Federale pentru Educație Civică,  aproximativ 7,3 milioane de persoane care s-au născut în străinătate  s-au stabilit în Spania în 2021. Aceștia reprezintă 15,4% din populația totală. 

Cu o populație mare de aproximativ 47,5 milioane de oameni răspândiți pe o suprafață de 506.030 de kilometri pătrați, Spania s-a stabilit ferm pe locul al doilea. Datorită dimensiunii sale, Spania rămâne o țară cu  o densitate a populației de aproximativ 94 de locuitori pe kilometru pătrat. 

 

Franța are cea mai mare rată a natalității din Europa

 

Locul 5: Italia. Din 2014, Italia este în declin în ceea ce privește dezvoltarea populației, care scade continuu. De fapt, Italia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din lume, în timp ce speranța de viață este și mai mare. Aproape 58,9 milioane de oameni locuiesc aici, pe o suprafață de 301.338 de kilometri pătrați.  

Locul 4: Franța. Franța nu este doar una dintre cele mai mari țări din Europa, ci și una dintre cele mai populate. În plus, Parisul este unul dintre cele mai dens populate orașe din lume. Aproximativ 64,8 milioane de oameni trăiesc pe teritoriul francez de 551.695 de kilometri pătrați, iar numărul este în continuă creștere. Franța are cea mai mare rată a natalității din Europa - 1,84 copii per femeie. Densitatea medie a populației este de aproximativ 117 locuitori pe kilometru pătrat.

Locul 3: Marea Britanie. Teritoriul Regatului Unit include nu doar Anglia, Țara Galilor și Scoția, ci și Irlanda de Nord. Și totuși nu este nici măcar jumătate din dimensiunea Franței.  Populația este de 67,7 milioane, ceea ce înseamnă că densitatea populației aproape s-a dublat.

Locul 2: Germania. Cu o densitate a populației similară cu cea a Regatului Unit, Germania este semnificativ mai mare. Aproximativ 83,3 milioane de oameni trăiesc pe o suprafață impresionantă de 357.592 de kilometri pătrați. Dar Germania are o problemă: creșterea populației. De la începutul anilor 1970, aici au murit mai mulți oameni decât s-au născut alții noi. Germania este de fapt singura țară din lume care a cunoscut o scădere atât de lungă a populației. Deși populația a crescut, acest lucru se datorează exclusiv imigrației și nu creșterii naturale a populației.

Locul 1: Rusia. În timp ce densitatea populației Germaniei de 232 de locuitori pe kilometru pătrat este de peste două ori mai mare decât media europeană, Rusia pare aproape goală. Aici trebuie să cauți cu mult timp până găsești 8 sau poate 9 locuitori pe un kilometru pătrat. Și totuși Rusia se află pe primul loc printre cele mai populate țări din lume.

Cu 17,1 milioane de kilometri pătrați, Rusia este cea mai mare țară din lume și are mult spațiu pentru 144,4 milioane de oameni. De fapt, locuitorii Rusiei sunt răspândiți pe două continente: Europa și Asia. Aproximativ 85% locuiesc în zona europeană de 4 milioane de kilometri pătrați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel