Teodorovici JURĂ că PSD nu vrea să fure aurul

Narcis Popa |
Data publicării:

Comisia de Buget Finanţe ar trebui să vadă care este situaţia rezervei de aur din afara ţării precum şi clauzele din contractul de depozitare, iar în felul acesta populaţia se va convinge că nimeni nu vrea să o fure, a afirmat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Antena 3.

"Apropo de aurul acesta. Domnule, cel mai bine ar fi ca în Parlamentul României să se facă o comisie, fie de la Senat, fie de la Cameră, fie amândouă, de fapt Senatul are partea acesta de atribuţii, Comisia de Buget Finanţe, care să spună aşa: domnule, în primul rând lăsăm dincolo că aducem, că nu aducem aurul, dar hai să vedem situaţia reală. Adică, în primul rând, contractul în baza căruia în anul de graţie s-a dus din România aurul unde s-a dus el. Contractul cu toate clauzele. Care sunt costurile de chirie şi mai ales cine dispune de acest aur pentru că în baza lui se garantează, dar nu de noi, ci de cei care au aurul. Şi asta trebuie văzut. Nu cumva aurul de astăzi al nostru este pus gaj, să zic, într-o operaţiune internaţională de către banca respectivă. Pentru că de fapt dacă vedem acel contract vom şti exact", a declarat Eugen Teodorovici.

El a spus că România va vedea atunci care este situaţia iar oamenii se vor convinge că nu vrea nimeni să fure rezerva de aur.

"Vă daţi seama ce aberaţie! Fură un partid politic aurul ţării! Acestea sunt chestiuni şi cred că se pune foarte mare preţ şi pe nivelul din păcate foarte jos de cultură financiară, care astăzi în România încă există. Pentru că asta s-a făcut după Revoluţie. Clasa politică, în general, a ţinut nivelul de cultură financiară foarte jos poate pentru a fi oamenii manipulaţi, nu ştiu", a afirmat Eugen Teodorovici.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus săptămâna trecută, la Senat, o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României (BNR) în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Proiectul care modifică Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României mai prevede că BNR va urmări menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României şi, dacă există pericolul diminuării rezervelor, va prezenta un raport Parlamentului şi Guvernului.

Ulterior, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a cerut guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, să facă publice condiţiile plasării rezervei de aur a României în străinătate, atât în Elveţia, cât şi în Marea Britanie, considerând că lipsa de transparenţă în legătură cu aceste decizii de politică monetară a creat discuţiile referitoare la rezervele de aur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel