Surse. MAE se pregătește să schimbe ambasadorii: Numele vehiculate pentru ambasadele României în Italia şi Spania și Delegaţia la NATO

Dănuţ Neculăescu, secretar de stat în MAE, va fi trimis ambasador al României la NATO, în locul lui Stelian Stoian, care va fi numit la reprezentanţa ONU de la Viena, susţin surse diplomatice. Iulia Matei va fi numită ambasador la UE, în locul Luminiţei Odobescu, care va deveni consilier prezidenţial pentru afaceri europene, în locul lăsat liber de Leonard Orban.

Dănuţ Sebastian Neculăescu a fost numit, la 1 august 2017, în funcţia de secretar de stat pentru relaţii cu vecinătatea estică şi relaţii multilaterale la nivel global. Este diplomat de carieră şi lucrează în Ministerul Afacerilor Externe al României din octombrie 2002. Stelian Stoian a ocupat în ultimii opt ani funcţia de ambasador al României la NATO. Între 2006 şi 2013 a fost reprezentant permanent al României pe lângă Consiliul Europei, la Strasbourg. De asemenea, a făcut parte din echipa de promovare a candidaturii României la NATO la începutul anilor 2000.

MAE se pregătește să schimbe ambasadorii

 

Iulia Matei a fost numită în funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Europene în 8 noiembrie 2019. Este diplomat de carieră din anul 2003 şi a parcurs toate etapele profesionale până la gradul diplomatic de ambasador, pe care îl deţine în prezent. Cariera sa diplomatică a fost asociată în mod constant de relaţiile cu Uniunea Europeană şi statutul României de stat membru al Uniunii Europene, potrivit Ministerului de Externe, citează Adevărul.ro.

Gabriela Dancău, ambasador al României în Spania în ultimii cinci ani, va fi trimisă ambasador în Italia, susţin sursele citate. Diplomat de carieră de aproximativ 20 de ani, Gabriela Dancău a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. Deţine două diplome de master, una în Relaţii internaţionale aprofundate, obţinută la Ecole des Hautes Etudes Internationales - Centre d’études diplomatiques et stratégiques din Paris, şi alta în Cibernetică, obţinută ASE.   

Numele vehiculate pentru ambasadele României în Italia şi Spania 

 

George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia, va fi mutat în Spania.  Bologan este licenţiat în Ştiinţele comunicării la Universitatea Liberă Maria Santissima Assunta din Roma (Italia) şi are masterat în domeniul administraţiei publice. Între anii 1995 şi 2003, George Gabriel Bologan a fost jurnalist acreditat pe lângă Sala de presă a Sfântului Scaun pentru postul de televiziune Telepace (Roma).

Candidaţii pentru posturile de ambasadori sunt audiaţi în Comisiile de politică externă ale Parlamentului, care emit un aviz consultativ. Preşedintele Klaus Iohannis este cel care semnează decretele de acreditare.


[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy