Studiu: bunicii, impact semnificativ asupra sănătății mintale a mamei

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
FOTO: unsplash.com @Ekaterina Shakharova
FOTO: unsplash.com @Ekaterina Shakharova

Un ultim studiu, publicat de revista Population Studies, arată cât de importanți sunt bunicii când este vorba despre sănătatea mintală a mamei. Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au urmărit 488.000 de mame de copii mici din Finlanda, între anii 2000 și 2014, de unde au colectat date demografice, statutul social al mamei, căsătorită sau nu, dar și date importante despre bunici materni și paterni: vârsta, stare de sănătate, distanța față de mama și statutul de muncă al acestora.

Potrivit studiului, legătura dintre accesul la ajutor din partea bunicilor și utilizarea scăzută a antidepresivelor a fost deosebit de puternică la mamele separate de parteneri. De asemenea, dacă mamele au părinți sub 70 de ani care nu au probleme de sănătate sau dacă aceștia nu sunt angajați șansele ca mama să utilizeze antidepresive se diminuează.

În schimb, în situația în care bunicii materni sau paterni erau în vârstă, cu sănătatea precară, sau care locuiau departe și în consecință nu au putut oferi sprijin părinților, mamele au fost mai predispuse în a folosi antidepresivele.

Bunicii, în afară de timp mai pot oferii și alte beneficii nepoților: echilibru emoțional, transmiterea valorilor, timp de distracție, un bun exemplu de urmat. În egală măsură, nepoții sunt un beneficiu și pentru bunici, interacțiunea dintre cele două categorii îi ajută ultimii să evite izolarea, depresia și și alte probleme de sănătate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel