Scopul proiectului constă în păstrarea și afirmarea identității lingvistice și culturale a copiilor românilor din diaspora, prin promovarea inițiativelor educaționale, precum: Cursul opțional de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR), școlile de duminică sau activitățile organizate de mediul asociativ și de bisericile românești. Proiectul vine să umple un gol informațional și de comunicare, punând în legătură comunitățile, părinții și profesorii cu inițiativele și resursele educaționale deja existente, dar insuficient promovate.
Păstrarea și afirmarea identității lingvistice și culturale a copiilor românilor din diaspora
Publicul-țintă îl reprezintă românii stabiliți în străinătate – în special părinți, copii, educatori și lideri comunitari – interesați de păstrarea și transmiterea limbii materne.
În cadrul proiectului va fi realizată o serie de emisiuni cu români de succes din diaspora care au reușit în diverse domenii și care prin poveștile lor pot devin modele de inspirație pentru tineri. În cadrul emisiunilor „Generația globală” vom explora experiențele tinerilor români din diverse țări, provocările cu care se confruntă în sistemele educaționale străine și modul în care pot valorifica educația pentru un viitor de succes. Vom afla povești ale tinerilor români care au obținut burse la universități de prestigiu din străinătate și care împărtășesc strategiile lor pentru excelență în educație. De asemenea, în cadrul proiectului va fi realizată seria de dezbateri „România în Diaspora” unde se va discuta despre școlile românești din străinătate, inițiativele de predare a limbii române și metodele prin care profesorii îi ajută pe tineri să-și mențină identitatea.
Rezultatele așteptate includ: creșterea vizibilității programelor educaționale în limba română, consolidarea sentimentului de apartenență la identitatea românească, stimularea implicării părinților în educația copiilor și promovarea profesorilor și voluntarilor din diaspora ca modele de bune practici.
Pentru a asigura o accesibilitate cât mai mare a informațiilor, acestea vor fi disponibile într-o secțiune separată a site-ului: https://www.stiridiaspora.ro/limba-noastra-povestea-noastra.html .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News