Specialist: Gheorghe Dincă, un profil ATIPIC de criminal

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Gheorghe Dincă este un criminal atipic! Cel puțin asta reiese dacă suprapunem datele pe care le știm până acum despre cazul Caracal cu profilul ucigașului, așa cum reiese el dintr-un studiu făcut de Parchetul General. Iar specialiștii vorbesc tot mai mult despre un ucigaș în serie, care și-a gândit îndelung modul de operare și a făcut totul pentru a își ascunde urmele.

Parchetul General publică, la fiecare cinci ani, studii statistice pentru cazurile de omor, informează Digi24. Datele colectate din toate dosarele trimise în judecată între 2011 și 2015, date publicități la finalul anului trecut, arată că, din totalul celor peste 3100 de acuzați de omor, cei mai mulți sunt bărbați, născuți la oraș și sufereau de cel puțin o afecțiune psihică.

Aici se opresc însă coincidențele dintre profilul tipic al ucigașului și Gheorghe Dincă.

Gabriel Diaconu, psihiatru: „În cazul acestui om sunt mai multe elemente atipice, unul dintre ele fiind că este, vizavi de profilul tradițional al criminalului în serie, un pic cam bătrân. Ceea ce poate să propună ori că ne uităm la un operator care nu confirmă teoriile, respectiv tezele sau că ne uităm la o situație care confirmă ceea ce spune literatura, dar în care, ca dintr-o dată, avem de-a face cu un criminal care a acționat de-a lungul unei perioade mult mai lungi de timp și să s-ar putea să fie doar începutul unui șir de descoperiri mai mult sau mai puțin macabre."

Spre deosebire de majoritate, Gheorghe Dincă le-ar fi ucis pe cele două fete în propria locuință, conform propriilor declarații. Asta în contextul în care, statistica arată că, în medie, peste 25 la sută din crime au loc în stradă și sub 10 la sută în casa criminalului.

Procurorii au descoperit că cele mai multe crime au loc la sfârșitul săptămânii, pe fondul consumului de alcool. Așa zisă regulă care, în cazurile de la Caracal, nu s-a aplicat: Dincă spune că le-a ucis pe cele două fete aproape imediat ce le-a sechestrat, în timpul săptămânii. Oamenii apropiați de anchetă au scos însă în evidență predispoziția lui pentru violență.

Tonel Pop, avocatul familiei Melencu: „S-a constatat că e foarte violent și a bătut multe persoane din jurul lui, oamenii care lucrau prin curte, oameni au descris ce putere incredibilă are. Nu cred că avea prieteni, avea oameni mai simpli pe care îi domina prin bătaie, prin inteligență parșivă. Îi domina și prin starea lui materială și prin dărnicie, care era o capcană."

După ce procurorii și polițiștii vor încheia activitatea de la Caracal, Dincă va fi adus la București, unde va fi prezentat psihiatrilor și psihologilor. Aceștia vor stabili dacă suferă de boli psihice, dar și dacă a avut discernământ în momentul în care a comis faptele.

Statisticile Parchetului General (datele de mai jos sunt valabile pentru anii între 2011-2015):

Acuzați de omor: 3117

Criminali bărbați: 2953

Criminali femei: 164

Locul crimei:

Strada - 25%

Casa criminalului - 9%

Zile negre: Duminica

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel