Spania. Violatorii și agresorii profită de lacunele legii "Solo sí es sí" pentru reducerea pedepselor penale

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Violatorii și agresorii de copii ar putea beneficia de reducerile pedepselor penale din cauza legii „Solo sí es sí" („Doar da este da”). Printre cele mai periculoase persoane se află profesorul de la Valdeluz condamnat pentru douăsprezece infracțiuni de abuz asupra elevilor săi minori și un român.

Lacunele din legea „Solo sí es sí" („Doar da este da") au dus deja la reducerea pedepselor pentru mai mult de o duzină de violatori și agresori, în unele cazuri ducând chiar la eliberarea lor imediată din închisoare după ce și-au ispășit noile pedepse.

Acestea sunt cele mai grave cazuri în care persoana condamnată a beneficiat deja sau ar putea beneficia în viitorul apropiat, conform presei străine.

Ángel Boza, membru al La Manada

 

Unul dintre cei cinci membri ai trupei La Manada - cei condamnați pentru violarea unei tinere la festivalul San Fermín în 2016 - ar putea fi unul dintre cei care vor beneficia de hotărârile din norma promovată de Ministerul Egalității. Este vorba despre Ángel Boza, pentru care avocatul său a anunțat deja că va depune săptămâna viitoare un recurs pentru a obține reducerea pedepsei de la 15 ani la 13. Dacă va fi acceptată de instanțe, Boza ar fi executat deja o treime din pedeapsă și ar fi mai aproape de eliberare.

Ceilalți membri ai La Manada, cu pedepse cuprinse între 17 și 23 de ani de închisoare, nu vor putea profita de lacunele legii, deoarece sunt condamnați și pentru o altă infracțiune de abuz în orașul Pozoblanco din Cordoba.

Profesorul Valdeluz

 

Andrés Díez, profesorul din Valdeluz condamnat la 49 de ani de închisoare pentru douăsprezece infracțiuni de abuz sexual asupra unor eleve minore între 2002 și 2014, studiază și el posibilitatea de a profita de legea „Solo sí es sí" ("Doar da este da") pentru a-și scurta pedeapsa.

Potrivit sentinței, profesorul a profitat de apropierea sa de fete "pentru a le atinge și a-și satisface dorința și impulsul sexual, începând cu sărutări, îmbrățișări, gâdilări, până când atingerile au crescut progresiv și treptat în timp, încetul cu încetul, ajungând să pipăie picioarele spre zona inghinală și vulvară și interiorul coapselor, spatele, sânii și fesele".

Pedepsele pentru cele douăsprezece infracțiuni recunoscute sunt acum contopite cu infracțiunea de agresiune sexuală, ceea ce ar putea duce la o reducere de câțiva ani de închisoare.

Românul care și-a violat verișoara

 

Tribunalul Provincial din Segovia a redus de la 12 la 9 ani de închisoare pedeapsa aplicată unui agresor sexual român care și-a amenințat verișoara cu un cuțit și a violat-o în aprilie 2011.

Bărbatul, în cazul căruia instanța a ținut cont de tulburările sale psihice, execută în prezent o pedeapsă în România. Însă, chiar și așa, nu a împiedicat justiția spaniolă să decidă aplicarea reducerii conform noii norme.

Violatorul surorii sale

 

Curtea de Apel din Valencia analizează deja un caz care implică o reducere semnificativă a pedepselor. Acesta este cazul tânărului José Martín, care a fost condamnat pentru că și-a violat propria soră în timp ce aceasta făcea un duș în orașul Alaquàs, unde locuiau. În afară de această penetrare, care a fost întreruptă de o altă soră, victima a trebuit să suporte, cu o altă ocazie, abuzuri asupra organelor genitale de către ruda sa.

Femeia a primit amenințări de genul: "Am să te omor", "Am să te îngrop în calcar" sau "Sper să-ți explodeze rinichii". Tânăra a decis în cele din urmă să denunțe faptele din cauza anxietății și presiunii mari pe care o genera această situație. În plus, potrivit celor spuse de aceasta în fața instanței, a fost obligată să îi facă felație fratelui ei încă de când era copil.

Mama ei a oprit acest comportament, dar după moartea ei, totul a scăpat de sub control, potrivit hotărârii. La vremea respectivă, în 2017, instanța l-a condamnat la 12 ani de închisoare pentru infracțiunea de agresiune sexuală, la care se adaugă alte pedepse mai mici, precum doi ani pentru abuz, șase luni pentru amenințări și zece pentru maltratarea familiei.

Profesorul de engleză care și-a fotografiat elevii

 

Era profesor de engleză și își cunoștea victimele de când preda la școala primară. El a păstrat apoi legătura cu studenții săi, pe care "îi invita în mod regulat la el acasă", unde a avut loc abuzul.

"Din iunie 2017 până în noiembrie 2018, pentru a-și satisface instinctele sexuale, le-a oferit mici sume de bani în schimbul acceptării de a le lăsa să le sugă axilele, picioarele, sfârcurile sau pubisul, pe care le numea afaceri, stabilind o listă de prețuri și părți ale corpului", reflectă sentința în ceea ce-i privește pe trei dintre minori, cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani. Alții au fost convinși să fie fotografiați în situații erotice.

Înalta Curte din Madrid a redus cu cinci ani pedeapsa stabilită inițial la 6 ani și 9 luni, astfel că profesorul a fost eliberat după ce și-a ispășit pedeapsa și se gândește acum să ceară despăgubiri pentru timpul suplimentar petrecut în închisoare. Reducerea se bazează pe faptul că, potrivit legii „Solo sí es sí" („Doar da este da"), "consimțământul dat de persoane cu vârsta de peste șaisprezece ani nu constituie infracțiune decât dacă este precedat de violență, intimidare sau abuz de o situație de superioritate sau vulnerabilitate a victimei".

Violatorul de pe Tinder

 

El a cunoscut o femeie prin intermediul aplicației de dating Tinder și, după ce s-au cunoscut, a violat-o după ce victima a refuzat să întrețină relații intime pentru că nu avea prezervativ. Înalta Curte de Justiție din Galicia a sustras doi ani din pedeapsa acestui bărbat, condamnat inițial la șase ani de închisoare pentru agresiune sexuală și alți doi ani și jumătate pentru infracțiune împotriva vieții private, pentru că a înregistrat victima cu telefonul mobil.

 

Agresiune sexuală cu un cuțit în Andaluzia

 

Înalta Curte de Justiție din Andaluzia a confirmat miercuri o sentință pronunțată de Curtea de Apel din Granada, dar a modificat pedeapsa de la 13 ani și jumătate la 11 ani, în "aplicarea legislației în vigoare". Cazul se referă la un bărbat care și-a agresat sexual fosta soție în casa pe care o împărțeau, deși fiecare dintre ei locuia la un etaj diferit.

Bărbatul condamnat, folosind un cuțit, a speriat victima și a consumat actul sexual. Potrivit sentinței, în fața "situației grave de hărțuire" la care o supunea fostul său partener, "aceasta din urmă, complet îngrozită și pentru a evita, mai ales, să fie grav rănită prin folosirea cuțitului mânuit de inculpat și pe care acesta a încercat să-l folosească împotriva sa, a fost în cele din urmă obligată să se conformeze cerințelor soțului său și a urcat cu acesta la etaj pentru a-și consuma dorințele într-unul dintre dormitoare". "Este obsedat de mine, mi-e teamă că va ieși la iveală și știu că va veni după mine", a declarat victima pentru Canal Sur.

Două eliberări în Baleare și una în Ourense

 

Tribunalul din Baleare, la cererea Parchetului, a dispus eliberarea din închisoare a doi deținuți care și-au ispășit pedeapsa după ce au beneficiat de revizuirea în sens descendent în conformitate cu noua lege. Ambii au fost condamnați pentru agresiune sexuală fără penetrare.

La Ourense, un alt deținut va fi eliberat după ce și-a văzut redusă pedeapsa de 3 ani și 6 luni pentru o agresiune sexuală cu penetrare carnală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel