Spania. Un român a furat 1,6 milioane de euro în doar 10 secunde. Constantin, „creierul“ celui mai mediatizat jaf din ultimii ani

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Românul Constantin Gabriel, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat, în Croația, la 9 luni după ce a comis cel mai spectaculos și mai mediatizat jaf din Spania din ultimii ani. El și iubita sa, o regină a frumuseții din Mexic,  au pus mâna pe 1,6 milioane de euro în doar 10 secunde.

Doar 10 secunde, atât a durat operațiunea în urma căreia românul  pus mâna pe vinuri de colecție de peste 1,6 milioane de euro. Românul a avut-o drept complice pe iubita lui, o fostă regină a frumuseții din Mexic.

Priscilla Lara Guevara și Constantin Gabriel au vizitat crama restaurantului Atrio din Cáceres în seara de 26 octombrie 2021 și au furat 45 de sticle în valoare de 1,6 milioane de euro în aceeași noapte. Poliția spaniolă a explicat detaliile arestării autorilor jafului din Atrio (Cáceres)

Câțiva turiști trag cu ochiul prin ușa de sticlă a exclusivistului hotel-restaurant Atrio (Cáceres), cu două stele Michelin. Cu o politețe rafinată, Priscilla Lara Guevara, de 28 de ani, din Mexic, este invitată să treacă pragul restaurantului pe 26 octombrie 2021, cu o zi înainte de a fura 45 de sticle de vin în valoare de 1,6 milioane de euro împreună cu partenerul ei, Constantin Gabriel, un român de 47 de ani.

Vezi și: O fostă regină mexicană a frumuseţii şi un complice român, arestaţi pentru furtul unor preţioase sticle de vin

Un român a furat 1,6 milioane de euro în doar 10 secunde

 

În ciuda faptului că servește în fiecare zi zeci de clienți care stau, mănâncă sau iau masa la Atrio, Carmina Márquez (59 de ani, Cáceres), își amintește exact cum arătau hoții: "Purta o perucă și ochelari prea mari pentru ea". Managerul hotelului i-a verificat cartea de identitate, înainte ca aceasta să plătească cei 300 de euro (plus TVA) pentru sejurul ei cu un card preplătit. "Ai de gând să mi-l dai înapoi?", a insistat femeia, în timp ce Márquez a notat detaliile noului sosit. Priscilla a spus că seara va lua cina în restaurantul hotelului cu un însoțitor. A sosit Constantin. "Avea ochii luminoși. Era foarte excitat, cu un tricou care se vedea pe tot corpul. Pentru a căra atâtea sticle, așa trebuia să fie...", își amintește managerul.

Îmbrăcat la costum și cravată, valetul i-a însoțit la vizitarea cramei. Într-o vizită care a durat doar cinci minute, acesta a făcut o scurtă prezentare a originii și vechimii celor mai importante vinuri. Hoții au fost generoși și au lăsat un bacșiș. "Vorbeau în spaniolă și mormăiau în engleză", spune angajatul. Din acea zi, este interzisă filmarea sau fotografierea în cramă.  

Cuplul a savurat meniul de degustare (195 de euro de persoană, plus TVA). Cu stomacul plin, au urcat în camera lor. Cu toate acestea, la ora 1.30 dimineața, Priscilla a sunat-o pe recepționeră pentru a-i aduce o salată. Bucătăria era închisă, dar, la insistențele femeii, angajata a acceptat cu greu cererea.

Constantin, „creierul“ celui mai mediatizat jaf din ultimii ani

 

Constantin a profitat de ocazie pentru a coborî în hol și a fura cardul magnetic care deschidea pivnița. Cu fața ascunsă de mască, hoțul a deschis ușa cu ușurință. În doar 10 secunde a ieșit în grabă cu trei rucsacuri, unul în fiecare mână și unul în spate. Angajații au descoperit că din cameră lipseau prosoapele, care se presupune că erau folosite pentru a proteja sticlele și a preveni zgomotul în timpul transportului acestora. Aceștia au rămas în dormitor timp de patru ore, până când au părăsit locuința la ora 05.30 dimineața. Un jaf fără violență. Curat și gândit la milimetru.

Guevara și Gabriel au plănuit o evadare pe șosea, în care ar fi alternat între mai multe vehicule. Primul dintre ele a fost localizat și "a rămas parcat în același loc în care l-au lăsat", explică Luis Carlos Caballera, șeful brigăzii de poliție judiciară din Cáceres. A doua zi au rezervat o masă la un restaurant celebru din Madrid, cu o cramă asemănătoare cu cea de la Atrio. Au anulat rezervarea. Ei comiseseră deja jaful vieții lor. Inspectorul indică prima ipoteză a infracțiunii: "Știm că erau implicați în vânzarea acestor vinuri. Este posibil ca unele să fi fost vândute, dar altele sunt foarte greu de pus pe piață".

Prinși după ce au fost nevoiți să facă o greșeală: S-au întors în Spania pentru că le-a murit fiica

 

Prinderea lor nu a fost o sarcină ușoară. Împreună au întreprins un tur al Europei folosind pașapoarte false, ajungând până în România - unde s-a născut tânărul în 1975 - și apoi în Olanda, în mai multe rânduri. O nenorocire a întrerupt traseul. Gabriel a fost nevoit să se întoarcă la reședința sa obișnuită, un apartament închiriat în cartierul Barajas, pe care îl împărțea cu Priscilla, din cauza morții fiicei lor. Caballera nu a dorit să dea mai multe detalii despre eveniment.

Săptămâna trecută, după șapte luni de investigații, poliția le-a dat de urmă în Slovenia, în drum spre Croația, știind că vor face același drum de întoarcere. Ei au fost arestați la sud de granița croată când au încercat să urce într-un Lexus cu numere de înmatriculare germane din Muntenegru la punctul de trecere a frontierei Karasovi Sutorina. Aceștia au fost arestați acolo marți, în baza unui mandat european de arestare (MEA) solicitat de poliția națională. Se așteaptă ca extrădarea lor în Spania să aibă loc în cel mult 10 zile, potrivit lui Alfredo Garrido López, șeful principal al poliției din Extremadura.

Toño Pérez - bucătar și manager al restaurantului Atrio împreună cu partenerul său José Polo - s-au bucurat în mod ciudat de când au aflat despre arestare, ieri, pe Twitter. Bărbatul, care acumulează teancuri de cărți de artă și pictură pe mesele din foaier, explică valoarea sentimentală a sticlei care a încununat munca de 35 de ani de colecționar: un Chateau d'Yquem din 1806, evaluat la 310.000 de euro. "Gândiți-vă la un proprietar de galerie Picasso care nu și-a vândut tablourile pentru a se îmbogăți și dintr-o dată i se ia totul, așa suntem noi", explică el. "Arestul este în regulă, este un pas. Dar nu-mi pasă de ei, nu-mi pasă de bani. Vom fi fericiți când va apărea sticla", spune Perez, citat de El Pais.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel