Spania și Italia implementează "Operațiunea termostat". Aerele condiționate, oprite în timpul verii; Amenzile sunt imense

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Aparatele de aer condiţionat din clădirile publice nu pot fi setate mai jos de 27 de grade Celsius, iar în iarnă sistemele de încălzire nu pot funcţiona la peste 19 grade. Acestea sunt cele mai importante prevederi ale "operațiunii termostat", prin care guvernele din Italia și Spania încearcă să reducă consumul de energie din instituții.

Astfel, termostatul aparatelor de aer condiționat din clădirile publice din Spania nu va avea voie să depășească 27 de grade Celsius în acest sezon, în timp ce iarna termostatul nu trebuie să depășească 19 grade Celsius. Aceste măsuri vor fi aplicate "ori de câte ori este fezabil din punct de vedere tehnic", se precizează în documentul guvernamental.

Funcționarii publici vor putea "lucra trei zile de acasă și două zile cu prezență fizică", a subliniat ministrul Administrației Publice, Maria Jesus Montero, precizând că măsurile vor fi puse în aplicare "imediat".

Spania și Italia implementează „Operațiunea termostat“

 

Acest plan, aprobat marțea trecută și publicat joi în Monitorul Oficial al Statului (BOE), afectează clădirile Administrației Generale de Stat și entitățile din sectorul public și presupune reducerea cu două grade a celor 21ºC în vigoare în prezent pentru iarnă și cu unul a celor 26ºC în timpul verii, cu scopul de a economisi energie, având în vedere impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor.

Planul prevede, de asemenea, instalarea a cel puțin 50 de megawați (MW) de panouri fotovoltaice pentru autoconsum în acest an. În acest scop, fiecare organism public va identifica principalele locații care se pretează cel mai bine "trebuind să identifice cel puțin una", se va crea un inventar al acoperișurilor și se va face o primă contractare de 50 MW de capacitate pentru instalare în 2022.

Acordul precizează că departamentele ministeriale și organismele publice vor avea la dispoziție o lună pentru a identifica acoperișurile, clădirile și instalațiile care ar putea găzdui aceste sisteme. În ceea ce privește controlul temperaturii, planul prevede instalarea unor sisteme de control, precum și a unor elemente de pornire/oprire automată și de control al iluminatului și al temperaturii.

Guvernul spaniol intenționează să reglementeze orele de funcționare

 

Planul prevede, de asemenea, un sistem de reglementare a orelor de aprindere și de stingere și a nivelurilor de iluminare exterioară a clădirilor, a infrastructurii, a drumurilor și a tunelurilor. În cazul sistemelor de reglare a instalațiilor de iluminat exterior al drumurilor, acestea trebuie să fie capabile să reducă nivelul de iluminare cu cel puțin 50%. De asemenea, se specifică faptul că instalațiile de iluminat de pe fațadele clădirilor, monumentelor sau infrastructurilor în scopuri estetice, comerciale sau ornamentale și panourile luminoase comerciale vor fi oprite la ora 01:00.

De asemenea, iluminatul festiv și de Crăciun va fi oprit la ora 01:00, "cu excepția ajunului sărbătorilor legale și a zilelor specifice stabilite". Planul, prevăzut ca parte a planului pentru a face față impactului războiului din Ucraina și creșterii prețurilor la energie, include, de asemenea, monitorizarea utilizării hârtiei, a materialelor plastice și a consumabilelor folosite zilnic în toate birourile administrative și a impactului acestora asupra consumului de energie, materii prime și apă.

Alături de aceste măsuri, se consolidează telemunca în administrație prin stabilirea a trei zile în această modalitate "ca regulă generală", dar în funcție de nevoile serviciului și sub rezerva "garantării unei atenții directe față în față cu cetățenii". Accesul la prestarea de servicii prin muncă la distanță, potrivit textului publicat în BOE, va fi articulat în fiecare departament ministerial sau entitate prin intermediul unui sistem de gestionare a aplicațiilor. Aceste solicitări, se adaugă, vor trebui să fie făcute publice prin intermediul unei rezoluții aprobate de către șeful subsecretariatului departamentului ministerial sau de către șeful președinției sau conducerii organismului public sau entității publice corespunzătoare.

 

Iată cum funcționează "termostatul" italian

 

În Italia, "Operațiunea Termostat", așa cum a fost supranumită de presa italiană, prevede că aerul condiționat în clădirile publice, inclusiv în școli și clădiri guvernamentale, ministere etc., nu poate fi setat sub 27 de grade Celsius în timpul lunilor de vară. Iarna, sistemele de încălzire nu trebuie să încălzească clădirile cu mai mult de 19 grade, deși în circumstanțe speciale vor fi permise 2 grade în plus.

Pentru contravenienți sunt prevăzute amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de euro. Prin reducerea numărului de grade în aparatele de aer condiționat, guvernul italian își propune să economisească 4 miliarde de metri cubi de gaz în acest an. Măsurile au intrat în vigoare la 1 mai și vor dura până în aprilie 2023.

Deocamdată, aceste indicații se vor referi doar la sfera publică, dar, în curând, ele ar putea privi și sfera privată. Din luna mai, vor exista reglementări care vor trebui respectate, cu "funcționarea termostatului", atât la aerul condiționat, cât și la încălzire, în toate administrațiile publice, cu excepția spitalelor, clinicilor și căminelor de bătrâni.

Guvernul a decis că, în perioada 1 mai 2022 - 31 martie 2023, temperatura maximă la care se poate ajunge va fi de 27 de grade, în timp ce iarna maxima va fi de 19 grade. Termostatul va putea fluctua cu aproximativ 2 grade, dar nu va putea crește sau scădea mai mult, deoarece riscul este foarte mare, amenzile ar putea ajunge până la 3.000 de euro.

Pentru a rezolva această problemă, guvernul are în vedere instalarea de panouri solare pe acoperișurile a aproape un milion de clădiri publice. O serie de opțiuni sunt, de asemenea, luate în considerare pentru municipalități, cum ar fi reducerea numărului de becuri aprinse și a orelor în care acestea sunt folosite. Acest lucru ar putea fi aplicat, de asemenea, pentru iluminatul spațiilor comune din clădirile de apartamente.

Reducerea utilizării aparatelor de aer condiționat ar ajuta, fără îndoială, situația cu care ne confruntăm și ar putea, de asemenea, să economisească un pic din facturi. Adevărul este că nu puteți învinge căldura, așa că este vital să găsiți alternative pentru a menține birourile, magazinele și casele răcoroase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel