Spania ridică restricțiile din aeroporturi: Nu vom mai scoate din bagaj sticlele mai mari de 100 ml și dispozitivele electronice

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Regula de securitate din aeroport privind lichidele de 100 ml va fi în sfârșit eliminată / Foto: Unsplash
Regula de securitate din aeroport privind lichidele de 100 ml va fi în sfârșit eliminată / Foto: Unsplash

Noile scanere 3D, testate deja în aeroporturile din Marea Britanie, Olanda, Finlanda și SUA, fac inutilă scoaterea dispozitivelor electronice din valiză și permit transportul de lichide.

Aeroportul Stansted, unul dintre cele cinci aeroporturi londoneze, a testat în ultimele luni un nou echipament de securitate care ar putea schimba experiența călătorilor. Iar autoritățile au dat deja undă verde noilor echipamente. Mark Harper, secretarul de stat britanic pentru transporturi, a declarat recent că dorește să simplifice verificările pentru călători prin noua legislație care înseamnă că restricția privind lichidele de 100 ml va fi eliminată. Sunt permise recipientele de până la doi litri.

Modificările anunțate vor permite, de asemenea, ca persoanele să treacă prin controlul de securitate fără a scoate din valize sau rucsacuri articolele de toaletă și obiectele electrice de mari dimensiuni. Trebuie reamintit faptul că, până în prezent, majoritatea aeroporturilor nu au permis transportul de lichide, creme sau paste de dinți în recipiente mai mari de 100 ml.

Spania ridică restricțiile: Sticlele de apă și dispozitivele electronice, din nou permise în bagajul de mână

 

În cazul Marii Britanii, se va stabili un termen limită până în iunie 2024 pentru ca aeroporturile să actualizeze scanerele de securitate. Dar tendința este globală, cu exemple la Amsterdam Schiphol sau Helsinki, unde lichidele și laptopurile nu mai trebuie să fie separate de bagaje. De asemenea, Administrația pentru Securitatea Transporturilor din SUA (TSA) a testat noile dispozitive pe 15 aeroporturi, printre care Los Angeles, Oakland, San Diego și Chicago.

Noile scanere CT pentru bagaje generează o imagine 3D fiabilă și sigură. Potrivit companiilor care produc aceste noi dispozitive, este vorba despre "un scaner cu raze X cu tomografie computerizată (CT) care produce imagini 3D volumetrice de înaltă rezoluție pentru a simplifica controlul bagajelor, folosind atât inspecția vizuală a operatorului, cât și recunoașterea automată a obiectelor, ceea ce duce la rate scăzute de alarme false".

Pentru pasageri, cel mai important lucru este că, cu acest scaner, nu este nevoie să scoată dispozitivele electronice sau lichidele din bagaje. Acest lucru accelerează tranzitul și este posibil să reducă cozile de așteptare.

Scannerele de ultimă generație și-au făcut loc în multe aeroporturi, inslusiv în România

 

"Datorită tehnologiei îmbunătățite de scanare, va fi din ce în ce mai rar cazul în care va fi nevoie să fie deschise gențile pentru o examinare mai atentă. Acest lucru va accelera procesul de control de securitate și îl va face mai convenabil", a declarat în martie vicepreședintele Finavia pentru dezvoltarea aeroportului, Sami Kiiskinen.

La începutul lunii, și Aeroportul Internaţional Timişoara (AIT) "Traian Vuia" a anunţat că ridică restricţiile referitoare la lichidele din bagajele de mână, aerosoli şi geluri care depăşesc 100 de mililitri, iar astfel controlul de securitate devine mult mai rapid şi mai simplu.

Totodată, pe lângă eliminarea restricţiei referitoare la cantitatea de lichide, nici electronicele nu mai trebuie scoase din bagaje pentru verificare, a anunţat Biroul de presă al Aeroportului Internaţional Timişoara "Traian Vuia", într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel