Spania. Dramele românilor fără adăpost în vremea lui „stați în casă!“: „Coronavirus? Nu știu“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Sute, poate chiar mii de români care au ajuns în Spania sunt persoane fără adăpost, cerșetori. Desigur, și în Italia sau în orice altă țară din Europa situația este la fel. Aceste persoane sunt cele mai vulnerabile în această perioadă în care toate guvernele recomandă cetățenilor să evite să iasă pe străzi și să stea în case.

Autoritățile cer cetățenilor să rămână acasă pentru a avea grijă de ei și pentru a atenua răspândirea rapidă și mai largă a coronavirusului. S-au dat decrete care limitează ieșirea neautorizată din casă a cetățenilor.

Totuși există  categorie de oameni, poate cea mai vulnerabilă, care este complet dezarmată în fața pandemiei de coronaviurs: persoanele fără adăpost. Cerșetorii. Nu se spală des pe mâini și nu rămâne acasă pentru că pur și simplu... nu are. „Sunt calm, nu mă interesează ce mi se întâmplă”, spune Vasile, acest anti-erou contemporan care își face veacul pe Vallehermoso, din vestul Madridului, potrivit El Confidencial.

„Domnule, dați-mi câțiva bani, mă duc în țara mea"

 

„Domnule, dați-mi câțiva bani, mă duc în țara mea". Persoana care vorbește astfel este Vasile, un român de etnie romă care, împreună cu alț aproape douăzeci de membri ai clanului său familial, petrece aproximativ nouă luni pe an pe străzile cartierului Vallehermoso, din vestul capitalei. În timpul zilei cerșesc la semafoare și la ușile bisericilor și magazinelor.

Citește și: Spania a modificat decretul pentru starea de urgență. Regulile stricte care îi vor afecta inclusiv pe români

Când vine noaptea, se ascund între cutiile de carton pentru a dormi în foișoare din parcuri sau oricare alt loc din parcuri, la adăpost de frig. De obicei nu se întorc în România până în iulie. De ce pleacă brusc acum? „Ne este frică de virus”, mărturisește Vasile, în timp ce strânge câteva kilograme de leguminoase și orez într-un coș de cumpărături pentru a le duce cu autobuzul în țara lor.

Limba sau neîncrederea în administrație sunt bariere suplimentare pentru persoanele fără adăpost.

„Coronaviurs? Problema mea este că nu am bani pentru a trăi“

 

Ana este o altă româncă care cerșește de obicei la intrarea unui supermarket din Madrid. Cu greu vorbește spaniolă. Un reporter El Diario a stat de vorbă cu ea.

Reporter: Unde îți petreci zilele?

Ana: „Aici, ca întotdeauna”.

Reporter: Unde vei dormi?

Ana:  „În parc”.

Reporter: Și coronavirusul?

Ana: (Ridică din umeri, privirea nedumerită) "Coronavirus? Nu știu."

„Nu o să-mi fac griji pentru coronavirus, dacă problema mea este că nu am bani pentru a trăi”, spune Maria, o altă româncă aflată la cerșit în Madrid. Ea frecventează o altă unitate alimentară din zonă. „Dintre toți oamenii aceștia nu cred pe nimeni. Rămân aici să dorm” și face un semn, indicând un teanc de carton.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel