Spania. Condiții noi pentru lucrătorii casnici: Ce se schimbă de la 1 octombrie 2022 și ce vine nou la 1 ianuarie, respectiv 1 aprilie 2023

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Începând cu 1 octombrie 2022, lucrătorii casnici din Spania vor începe să plătească contribuții de șomaj. Alte prevederi ale decretului-regal adoptat recent urmează să își producă efecte începând cu 1 ianuarie 2023, respectiv 1 aprilie 2023.

Decretul-lege regal pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a asigurărilor sociale pentru lucrătorii casnici intră în vigoare astăzi, 9 septembrie 2022, după publicarea sa în Monitorul Oficial al Statului (BOE). Lucrătorii casnici vor putea începe să plătească contribuții pentru ajutorul de șomaj începând cu 1 octombrie.

De asemenea, se mențin sau se extind beneficiile contributive pentru persoanele care au angajat un lucrător casnic, cu o reducere de 20% a contribuțiilor de asigurări sociale. Totodată se are în vedere o reducere de 80% din contribuțiile angajatorului la contribuțiile de șomaj și la Fondul de garantare, acestea trecând în sarcina angajatului casnic.

 

Condiții noi pentru lucrătorii casnici: Ce se schimbă de la 1 octombrie 2022 și ce vine nou la 1 ianuarie, respectiv 1 aprilie 2023

 

Potrivit cifrelor oficiale ale Ministerului Muncii, 373.000 de persoane sunt înregistrate ca lucrători casnici. Dintre acestea, peste 356.000 sunt femei. Aproape 35% din total, adică 130.000 de lucrători, au peste 55 de ani, în timp ce doar 4,5% dintre aceștia, adică doar 17.000, au sub 30 de ani.

În plus, 44% dintre lucrători sunt străini, în timp ce în restul sectoarelor media pentru acest grup este de 10%, după cum a explicat ministrul Yolanda Díaz. Naționalitățile predominante sunt cea columbiană, română și honduriană. Trebuie remarcat faptul că există, de asemenea, o distribuție neuniformă în întreaga țară, majoritatea lucrătorilor fiind concentrați în Comunitatea Madrid, cu 27% din total.

Vezi și: Spania. A fost aprobat dreptul la ajutor de șomaj pentru lucrătorii casnici

Cu toate acestea, această cifră nu reflectă 100% din realitatea unui sector în care se continuă să se lucreze cu ora, fără a se înregistra la Securitatea Socială, în ciuda faptului că acest lucru este obligatoriu încă de la prima oră de muncă. Conform ultimului studiu privind forța de muncă (EPA), 545.700 de persoane erau angajate în sectorul casnic, iar marea majoritate erau femei (487.500). Acest lucru înseamnă că cel puțin 172.580 de persoane sunt angajate în sectorul informal, adică fără a fi înregistrate în sistemul de securitate socială.

 

Lucrătorii casnici, noi condiții de muncă: principalele puncte aprobate în Decretul-lege

 

De la 1 octombrie, lucrătorii casnici vor începe să plătească contribuții pentru indemnizația de șomaj, pe lângă toate prestațiile sociale disponibile în legislația muncii, cum ar fi acoperirea în Fondul de garantare a salariilor (Fogasa) în caz de insolvență sau pentru prevenirea riscurilor profesionale și formare profesională.

Dreptul de a se retrage din sistemul juridic în caz de concediere este eliminat din sistemul juridic, oferindu-le o protecție obișnuită.

Acesta include, de asemenea, dreptul la informare sau dreptul de a formaliza contractele în scris.

Decretul stabilește că angajatorii își vor asuma obligațiile de contribuție pentru lucrătorii care își prestează serviciile pentru mai puțin de 60 de ore pe lună pentru fiecare angajator, eliminând astfel posibilitatea ca lucrătorii să solicite direct afilierea, înregistrările, anulările și variațiile de date.

Din partea angajatorilor, mai ales familii:

Sunt menținute bonusurile și ajutoarele pentru familiile care au angajat un lucrător casnic, cu o reducere de 20% a contribuției la contribuția la asigurările sociale, și sunt adăugate altele noi, cum ar fi un bonus de 80% din contribuțiile angajatorului la contribuția de șomaj și la Fondul de garantare.


Cu cât va crește plata pentru un lucrător casnic?

 

Contribuția pentru șomaj și pentru fondul de garantare a salariilor pentru lucrătorii casnici va însemna o creștere a contribuției de aproximativ 4,49 euro pe lună pentru salarii de 500 de euro și de 31,38 euro pentru salarii de 1.166,70 euro, potrivit exemplelor de asigurări sociale.

Cu toate acestea, intrarea în vigoare a alineatelor (2) și (3), precum și a alineatului (4) al doilea paragraf din prima dispoziție suplimentară, care se referă, de asemenea, la reducerile de contribuții de securitate socială, și a literei b din dispoziția derogatorie unică privind protecția familiilor numeroase, se amână până la 1 aprilie 2023.

Acest lucru se datorează faptului că, în termen de 6 luni, Ministerul Muncii și Economiei Sociale, împreună cu Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, condus de José Luis Escrivá, vor formaliza un nou regulament cu noile tipologii de familie și cerințele de venit și avere pentru implementarea acestei măsuri.

În cele din urmă, la 1 ianuarie, modificarea reglementărilor aduse de articolul șase, precum și literele a) și c) ale dispoziției derogatorii unice, care prevăd abrogarea celei de-a douăzeci și patra dispoziții suplimentare din textul consolidat al Legii generale a securității sociale și abrogarea articolului 34 bis din Regulamentul general privind contribuția și decontarea altor drepturi de securitate socială, vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel