Spania. CIFRE OFICIALE: Unde se află una dintre cele mai mari comunități de români

Andreea Cosma |
Data publicării:

Circa 105.000 de cetățeni români locuiesc în Castilla-La Mancha, potrivit surselor Ministerului Muncii, Migrației și Securității Sociale. 

Comunitatea românească din Castilla-La Mancha este a cincea cea mai mare din Spania. În plus, în regiune există 13 asociații de români și 37 de parohii care fac parte din cinci culte creștine recunoscute în România.

"Comunitatea românească din Castilla-La Mancha este cea de-a cincea ca mărime din Spania și trebuie să vă mulțumesc pentru tratamentul dvs atent, deoarece ei se bucură de toate condițiile pentru a-și păstra identitatea culturală și spirituală", i-a spus vicepremierul român Viroel Ștefan şefului guvernului din Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page, la o reuniune bilaterală.

Şeful guvernului din Castilla-La Mancha a garantat colaborarea cu comunitatea românească din Spania și a subliniat buna armonie dintre poporul spaniol și cel român, deoarece ambele au în comun "rădăcinile latine și spirituale".

Șeful guvernului regional a reamintit intermedierea sa între Biserica Catolică și cea ortodoxă, în vremea când era primar al orașului Toledo, pentru ca acesta din urmă să poată folosi anumite biserici catolice pentru liturghie, așa cum a raportat Consiliul în presă.

García-Page a susținut că Spania și România au multe puncte comune, pe lângă rădăcinile culturale și religioase, făcând referire la etapa de tranziție de la dictatură la democrație, pe care ambele țări au trăit-o sau la intrarea în grupul de state membre ale Uniunii Europene, care a adus atât de multe beneficii Spaniei și României.

Poziția geografică a comunității autonome, cultura, turismul sau gastronomia, precum și beneficiile economice și stimulentele antreprenoriale pe care executivul regional le pune în serviciul investitorilor străini i-au fost prezentate oficialului român, care a acceptat invitația şefului guvernul regional, la Toledo, pentru a vedea la faţa locului progresele unuia dintre cele mai frumoase orașe din lume.

La rândul său, viceprim-ministrul a anunțat că pe 13 martie va avea loc la Madrid un forum al investitorilor români din Spania, la care a fost invitat guvernul din Castilla-La Mancha, cu scopul de a încuraja relațiile comerciale dintre cele două țări și dintre comunitatea noastră autonomă și România.

Emiliano García-Page, care a călătorit însoțit de ministrul Economiei, Afacerilor și Ocupării Forței de Muncă, Patricia Franco, și de directorul general pentru Turism, Comerțului și Meseriilor, Ana Isabel Fernández Samper, i-a înmânat oficialului român o sabie de Toledo și o mostră de produse gastronomice din regiune. La rândul său, șeful guvernului regional a primit o plachetă care să-i amintească de vizita în această țară.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel