Spania: Cel mai ridicat val de căldură din această perioadă a anului din ultimii 20 de ani

Loredana Iriciuc / 11 iun, 18:55
Temperaturi extreme în Italia. 22 de oraşe se află sub "cod roşu" de caniculă
Temperaturi extreme în Italia. 22 de oraşe se află sub "cod roşu" de caniculă

Vânzătorii de evantaie au făcut afaceri bune sâmbătă în orașul Sevilia, în sudul țării, în timp ce Spania a fost cuprinsă de cel mai cald val de căldură din perioada de dinaintea verii din ultimii 20 de ani, scrie Reuters.

Temperaturile au atins sâmbătă 40 de grade Celsius în valea Guadalquivir din Sevilla și în orașul vecin Cordoba, a anunțat biroul național de metereologie AEMET.

Temperaturile ar putea crește până la 42 C grade în valea Guadiana din Extremadura și în alte părți din sudul Spaniei în cursul zilei de sâmbătă, au declarat meteorologii.

 

Duminică temperaturile ar putea urca până la 43 de grade Celsius 

 

Duminică, valul de căldură s-ar putea intensifica, deoarece temperaturile ar putea urca până la 43 de grade Celsius în unele părți din sudul Spaniei.

Un nor de aer cald venit dinspre Africa de Nord a făcut ca temperaturile să crească vertiginos, au declarat meteorologii AEMET, iar valul de căldură sufocant ar putea dura în cea mai mare parte a Spaniei până la 15 iunie, cu șase zile înainte de începerea oficială a verii, pe 21 iunie.

Meteorologii au prezis vânturi puternice și furtuni în unele părți ale Spaniei.

 

Spania: Guvernul a prezentat un proiect de lege împotriva risipei alimentare, cu amenzi de până la 60.000 euro

 

După Franţa sau Italia, guvernul spaniol a prezentat marţi un proiect de lege împotriva risipei alimentare, ce prevede în special amenzi împotriva restaurantelor şi supermarketurilor care aruncă alimente, informează AFP.

„Într-o lume în care, din nefericire, foamea şi malnutriţia există, aceste subiecte apasă pe conştiinţa tuturor”, a declarat ministrul agriculturii, Luis Planas, după şedinţa de guvern.

Textul, ce va trebui aprobat de parlament, are ca obiectiv reducerea cantităţii actuale de 1,36 milioane de tone de alimente şi băuturi aruncate de spanioli în fiecare an, ceea ce reprezintă o pierdere de 250 euro per locuitor, potrivit guvernului.

Supermarketurile şi restaurantele vor trebui să stabilească mecanisme prin care să doneze produsele nevândute unor ONG-uri sau bănci de alimente.

Dacă alimentele respective nu mai sunt apte pentru consum, vor trebui transformate de industrie în sucuri sau dulceţuri, de exemplu. În ultimă instanţă, restaurantele şi supermarketurile vor trebui să se asigure că alimentele vor servi ca hrană pentru animale sau vor fi transformate în compost.

De asemenea, restaurantele vor trebui să le pună gratuit la dispoziţie clienţilor ambalaje pentru a lua acasă resturile alimentare, o practică încă puţin răspândită în Spania.

Proiectul de lege prevede amenzi între 2.001 şi 60.000 de euro pentru nerespectarea acestor măsuri.

Consumatorii nu vor fi supuşi amenzilor, ci vor fi vizaţi de campanii de sensibilizare.

Alte ţări, precum Italia şi Franţa, au adoptat în ultimii ani măsuri destinate să lupte contra risipei alimentare.

În ce o priveşte, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară până în anul 2030, atât în industrie, cât şi la consumatori, în conformitate cu obiectivele ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0