Spania: 8 români au făcut o avere în câteva zile, pe Internet. Fraudă de aproape 100.000 de euro și sute de păgubiți

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

 Opt români sunt acuzați că au furat 100.000 de euro și au înșelat încrederea cumpărătorilor din zeci de țări după ce au încasat banii pentru un produs inexistent care avea feed-back-uri excelente pe un popular de vânzări online. 


Garda Civilă din Spania a arestat trei persoane de naționalitate română  și cercetează alți cinci români pentru fraude totale de  99.235 de euro prin vânzarea frauduloasă a unor produse inexistente pe un cunoscut portal de comerț online din Spania.

Români sunt acuzați de infracțiunile de fraudă în formă continuată, spălare de bani și apartenență la grup infracțional. Ei sunt suspectați că au uzurpat profilurile unor utilizatori cu o bună reputație pe acest site web de vânzări și au pus spre vânzare produse care nu existau cu adevărat și, prin urmare, nu au trimis cumpărătorilor bunurile după ce aceștia plătiseră deja marfa. Mai mult, produsele inexistente aveau recenzii excelente pe cel site de la alți presupuși utilizatori de încredere care susțineau că au cumpărat produsele, toate venind însă de la membrii aceluiași grup.

În acest moment, Garda Civilă spaniolă a localizat 129 de victime din 12 țări: Germania, Austria, Italia, Belgia, Olanda, Franța, Ungaria, Slovenia, Regatul Unit, Costa Rica, Singapore și Spania. Printre cumpărătorii înșelați sunt 17 spanioli, potrivit unui comunicat de presă al Gărzii Civile din Spania.

Cum funcționa rețeaua de spălare a banilor

 

Operațiunea a început după ce un cumpărător păgubit a depus o plângere în orașul Tauste (Zaragoza), în urma căreia au fost descoperite transferuri economice suspecte din mai multe țări. Reclamantul a depus și dovezi ale numeroase cereri de la bănci din străinătate pentru aceste tranzacții. În doar două zile, contul pe numele unuia dintre escroci a fost alimentat cu peste 6.000 de euro.

Anchetatorii au putut localiza aceste opt persoane - de naționalitate română - care se aflau în spatele înșelătoriei și care au acționat într-o manieră coordonată din diferite țări ale Uniunii Europene. Ei au primit banii în bănci din Ungaria, Danemarca, România, Polonia și Spania. Din cele 38 de conturi bancare localizate, cei opt români arestați au comandat alte transferuri cu care au spălat banii, potrivit elperiodicodearagon.es.

Operațiunea polițiștilor spanioli a beneficiat de sprijinul Europol și Eurojust, precum și a Poliției Române care au făcut posibile cele trei arestări datorită mandatului european de arestare emis din Spania. Garda civilă continuă să analizeze datele colectate în anchetă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel