Sorina Pintea, dată în JUDECATĂ de un deputat USR: „I-am dat un avertisment public astăzi. Are 24 de ore la dispoziție!”

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a anunțat astăzi că o va da în judecată pe Sorina Pintea, după ce ministrul Sănătății a refuzat să îi pună la dispoziție concluziile controalelor efectuate de Corpul de control al instituției la Agenția Națională de Transplant, Spitalul Universitar de Urgență din București și Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public.

Emanuel Ungureanu a depus astăzi, la Tribunalul București, o plângere administrativă împotriva Ministerului Sănătății și a ministrului Sorina Pintea și spune că va continua demersurile în instanță, în cazul în care Ministerul Sănătății nu va respecta legea și nu îi va pune la dispoziție aceste informații de interes public.

Emanuel Ungureanu a anunțat, astăzi, la Tribunalul București, că a depus „o plângere administrativă împotriva Ministerului Sănătății și a ministrului Sorina Pintea, care coordonează Departamentul Comunicare, relații cu presa și relații cu publicul, inclusiv gestionează relația cu Parlamentul. Mai exact, în 20 martie anul acesta, am rugat-o pe doamna ministru să îmi pună la dispoziție mai multe rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății, respectiv rapoartele Corpului de Control de la Agenția Națională de Transplant, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și de la Spitalul Universitar de Urgență din București. La această întrebare pusă de un deputat și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, doamna ministru nu a dat niciun fel de răspuns până la această oră. Sunt foarte multe luni, dincolo de orice limită a bunului simț și al decenței. Nu am primit niciun răspuns. S-ar putea ca motivul pentru care nu mi s-a răspuns la această întrebare să fie unul cu caracter penal de data aceasta, respectiv doamna ministru nu vrea să dea detalii despre modul în care a fost angajat (la Agenția de Transplant - n.red.) Victor Zota, un individ pe care eu l-am reclamat la DNA cu suspiciuni că ar fi în conflict de interese și și-ar fi plătit soția cu 3.500 de lei printr-un PFA și, mai mult decât atât, l-am acuzat de fals intelectual”.

 

Emanuel Ungureanu: „Vine cu un răspuns halucinant”

 

Emanuel Ungureanu a povestit că „dacă nu am primit niciun fel de răspuns din partea doamei ministru în atâtea luni, am spus hai să încerc pe Legea 544/2001, prin care se adresează și jurnaliștii instituțiilor publice, să reiau aceleași întrebări. În data de 19 iunie am revenit cu aceeași adresă, care conține aceleași întrebări pe care le-am adresat și în martie 2019. Rezultatul a fost același. Mai mult, a venit un răspuns în bătaie de joc, prin care Departamentul pentru relații cu presa din minister îmi spune că nu îi ajung cele 10 zile, având în vedere că eu am revenit cu aceeași cerere din 20 martie. Evident că nu era nevoie de un timp de analiză de încă 30 de zile pentru că trecuseră deja vreo 4 luni. Deci s-a revenit cu o adresă în care mi se spunea că e nevoie de încă 20 de zile pe lângă cele 10. Peste alte 3 zile, același departament, coordonat de doamna Pintea, se răzgândește și vine cu un răspuns halucinant în care îmi spune că rapoartele nu sunt decât de uz intern și că fac obiectul unor interdicții de genul GDPR, cum ar fi CNP-uri și alte lucruri. Este o minciună și o mizerie extraordinară, pentru că acele rapoarte, chiar dacă conțin date personale, ele se pot anonimiza."

Emanuel Ungureanu spune că, în cazul în care Sorina Pintea nu îi va pune la dispoziție aceste documente, în urma plângerii administrative depuse astăzi, va continua demersurile în instanță împotriva ministrului Sănătății: „Eu i-am dat un avertisment public astăzi (ministrului Sorina Pintea - n.red.), are 24 de ore la dispoziție, timp în care să facă publice aceste rapoarte, să mi le pună la dispoziție, cum vrea ea - în calitate de deputat sau de persoană privată. Aceste rapoarte reprezintă în mod clar o problemă de interes public pentru că sunt instituții publice și sunt informații de interes public. Situația catastrofală a spitalelor nu poate fi decât o problemă de interes public. La fel și Agenția Națională de Transplant - care a fost în mijlocul atâtor scandaluri și care este condusă și la această oră de persoane condamnate în dosare cu trafic de ovocite, l-am dat exemplu pe domnul Zota. Sunt lucruri pe care doamna ministru trebuie și are obligația să le pună la dispoziția mea, ca deputat și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Dacă doamna ministru nu va răspunde în 24 de ore, voi veni din nou cu acțiuni legale împotriva sa, iar în toamnă, la începutul sesiunii parlamentare, voi face o comisie parlamentară de anchetă, o voi chema împreună cu alți colegi din Comisia de Sănătate și o voi întreba de ce nu răspunde, în baza legii, la aceste petiții."

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.28