Șocul facturilor la utilități, resimțit peste tot în Europa. Pensionarii italieni, copleșiți: Ori mănâncă, ori plătesc datoria

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Șocul facturilor la utilități, resimțit peste tot în Europa. Pensionarii italieni, copleșiți de creșterea prețurilor: Ori mănâncă, ori plătesc datoria
Șocul facturilor la utilități, resimțit peste tot în Europa. Pensionarii italieni, copleșiți de creșterea prețurilor: Ori mănâncă, ori plătesc datoria

Șocul facturilor la utilități este resimțit peste tot în Europa. În Florența, Italia, primăria a lansat o campanie prin care cetățenii mai înstăriți sunt încurajați să preia facturile câte unui bătrân care nu mai face față cheltuielilor.

De la o lună la alta, în Italia costul curentului electric, a crescut cu 55%, iar al gazelor, cu peste 40 de procente. Cei care nu au posibilităţi materiale sunt pur și simplu disperaţi.

Scumpirea dramatică a gazelor şi curentului electric i-a adus pe mulţi pensionari italieni sub pragul sărăciei. La 95 de ani, Luigi Boni obişnuia să-şi petreacă zilele plimbându-se prin superbul său oraş toscan și citindu-şi ziarele favorite la o cafea. Însă de câteva săptămâni nu-i mai arde de nimic.

„Nu mă mai descurc, nu e vorba că vreau să profit de ajutorul cuiva. Pur și simplu nu mai fac față cheltuielilor. Sunt terminat, am isprăvit și toate economiile din bancă. Fie mănânc, fie plătesc chiria”, spune Luigi Boni, pensionar de 95 de ani din Florența, potrivit Știrile PRO TV.

Cu o pensie de doar 600 de euro pe lună, plata chiriei şi a facturilor curente a devenit o misiune imposibilă pentru Luigi.

„Friptură? Carne?? Nici nu are rost să pomenim de așa ceva. Cumpăr doar alimente ieftine. Am devenit un expert în gătit din... nimic”, a mai spus Luigi.

 

„Vă dați seama ce înseamnă pentru ei facturi cu 60-70% mai mari!?”

 

Şi primăriile se zbat din acelaşi motiv, aşa că nu pot face nimic pentru cetăţenii care au dificultăţi financiare.

„În Florența se trăiește bine, așa că durata vieții este lungă. Avem mulți vârstnici în oraș. Peste 30.000 de locuitori trecuți de 65 de ani trăiesc singuri, iar dintre ei un număr semnificativ au venituri mici, sub 9.000 de euro pe an. Vă dați seama ce înseamnă pentru ei facturi cu 60-70% mai mari!?”, susține Dario Nardella, primar Florența.

Luigi este îngrozit de perspectiva de a ajunge într-un azil de bătrâni. Deocamdată, a obţinut o păsuire, numărându-se printre primii vârstnici ale căror facturi au fost ...adoptate de localnici care îşi permit această faptă bună. Până acum au fost înregistrate 200 de donaţii de la cetăţeni, însumând 33.000 de euro.

Giovanni Mancuso are o pensie de 750 de euro şi, chiar dacă nu are grija chiriei, tot este depăşit de cheltuielile pentru strictul necesar.

„Plăteam pentru gaze 60 de euro pe lună, acum am de plată 270 de euro. Factura la curent este de 130 de euro, mai mult decât dublu față de înainte. Nu mai încălzim casa, stăm pe întuneric, ce altceva putem face??”, spune Giovanni Mancuso, pensionar de 82 de ani din Florența.

Toţi aceşti oameni striviţi de sărăcie îşi pun ultimile speranţe în măsurile de sprijin promise de guvernul condus de Mario Draghi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel