Sindicatele din Educaţie au cerut o creştere a veniturilor din sistem cu 25%

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Sindicatele din Educaţie au cerut o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie, a anunţat, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.

"Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a veniturilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă toate calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut în momentul de faţă o prezentare a poziţiei noastre mai departe. Rămâne să analizeze şi să vină cu un răspuns", a precizat Nistor, la finalul unei noi runde de dialog iniţiată de Guvern.

El a precizat că pentru debutant trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie, deoarece de la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare noua lege unitară de salarizare.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a arătat, la rândul său, că sindicaliştii vor această creştere a veniturilor cu 25% pentru salariaţii din sistemul de învăţământ, dar şi o "garanţie fermă" că în noua lege a salarizării debutatul va pleca de la salariul mediu brut pe economie şi grila se va construi ţinând cont de tot ceea ce înseamnă grade didactice, vechime, etc.

Sindicatele din Educaţie au cerut o creştere a veniturilor din sistem cu 25%

 


"Dacă vor veni cu ofertă în legea salarizării ca debutantul să aibă salariul mediu brut şi în rest o să fie creşteri foarte mici, nu va fi de acceptat. Aşteptam de la Guvern să vedem care va fi răspunsul", a subliniat Hăncescu.

Liderul sindical a adăugat că un debutant va ajunge astfel de la "fabulosul salariu" de 2.500 la 3.000 lei. "Dacă vi se pare o cerere aberantă, eu cred că nu", a spus el.

Întrebat cum vede amânarea rotativei guvernamentale din cauza grevei din Educaţie, Nistor a replicat: "Credeţi-ne că nu ne interesează ce anume se întâmplă cu rotativa guvernamentală. Pe noi ne interesează ca Executivul să ia decizii importante care să conducă la oprirea acestui conflict de muncă de proporţii. Dacă ne interesează cei peste 3 milioane de elevi, milioane de părinţi şi sutele de mii de angajaţi din sistem, rotativa trebuie să treacă în plan secund şi în prim plan trebuie să fie rezolvarea acestei probleme".

Potrivit sursei citate, sindicaliştii vor decide dacă vor suspenda sau nu această acţiune în momentul în care Guvernul va veni cu o hotărâre foarte clară, cu "un răspuns clar la solicitările noastre" .

În contextul menţionat, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadăr, a ţinut să precizeze că guvernanţii pot face calculele foarte repede vizavi de propunerea venită din partea federaţiilor sindicale, iar vineri pot să recheme liderii şi să se ajungă la o înţelegere.

Greva degenerează în acțiuni care au paralizat bulevarde din capitală: "Profesorii greviști au devenit rapid masă de manevră“


"E o aritmetică foarte simplă, se poate face într-o jumătate de oră. Tot calculul este elementar. Înmulţirea cu 1,25 la ceea ce avem astăzi nu este grea, trebuie însă să facă asta cât mai repede. Noi sperăm ca mâine să ne recheme şi să ajungem la o înţelegere, pentru că propunerile sunt de bun simţ, atât pentru prima parte a problematicii, adică la măsurile pe care le cerem pe termen scurt, până la sfârşitul anului, pe şapte luni, cât şi pentru a fi siguri că în legea viitoare vom avea o poziţie net superioară. Nu ştiu cine i-a pus să scoată din Legea educaţiei, din proiectul Legii educaţiei, acel articol, că astăzi am fi fost mult mai încrezători în viitorul nostru salarial", a atras atenţia Hadăr.

El a adăugat că miniştrii au cerut sindicaliştilor să vină cu o propunere, "cu ceva concret", şi sindicatele au făcut acest lucru. "Au spus să venim cu ceva concret. Acestea sunt elementele concrete pe care le-am propus, deci trebuie să se apuce de treabă şi să calculeze pentru a putea să vedem cât mai repede cum putem ajunge într-o situaţie de încredere" , a afirmat liderul sindical.

Comentând declaraţia premierului potrivit căreia Guvernul a oferit deja tot ceea ce s-a putut oferi, Nistor a transmis că ar trebui "să coboare puţin cu picioarele pe pământ" .

"Dacă cineva îşi poate permite să afirme că a oferit tot ceea ce era de a oferit sistemului de învăţământ, cred că ar trebui să coboare puţin cu picioarele pe pământ, să mai arunce o privire către unităţile şcolare, către cei care lucrează în unităţile şcolare, poate să discute direct cu ei şi va vedea cât de departe este de realitate. Vreau să se înţeleagă foarte clar că în momentul de faţă protestul declanşat de colegii noştri depăşeşte deja cu mult sfera revendicărilor de natură salarială şi că vorbim de demnitate, vorbim de statut social. Este treaba Guvernului în momentul de faţă să vină cu un răspuns la ceea ce le-am prezentat noi astăzi", a completat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Rotativa guvernamentală, amânată din cauza grevei din educație. Iohannis: Nu cred că se va face în timpul unor negocieri

De asemenea, Nistor a adăugat că este treaba Guvernului sub ce formă îmbracă această creştere a veniturilor, dar în niciun caz nu trebuie să vină cu vouchere sau alte formulări de tipul acesta.

În acest context, sindicaliştii au reiterat că greva va continua, iar marţi va fi organizat şi un marş de protest, din Piaţa Victoriei până la Palatul Cotroceni, "la domnul profesor Iohannis".

"Cred că lucrurile sunt foarte clare şi, ca să fie limpede, protestele continuă, greva continuă şi aşa cum am anunţat, marţi va fi un marş de protest, oamenii vor pleca din Piaţa Victoriei la Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis", a mai spus Simion Hăncescu.

Întrebat ce a transmis ministrul Finanţelor la propunerea sindicaliştilor de majorare cu 25% a veniturilor, fiind cel mai în măsură să spună dacă există resurse pentru acest lucru, liderul FSE Spiru Haret a replicat: "Îl lăsăm să calculeze, la fel şi pe ministrul Muncii. Toată lumea va calcula. Eu cred că vor calcula foarte repede. Dacă vrem să înceteze această acţiune de protest fără precedent, este interesul lor să îşi facă calculele rapid şi să vină cu un răspuns foarte clar în termenul cel mai scurt. Poate vor veni acum cu soluţia respectivă şi poate acel mesaj cu pixurile lăsate de colegii noştri este un mesaj important pe care sper să-l înţeleagă ca atare".

Nu în ultimul rând, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadăr, a adăugat că protestul de joi i-a cam lăsat pe guvernanţi "fără replică". "Am observat pe feţele lor că au conştientizat că e urâtă situaţia şi de aceea aşteptăm să conştientizeze şi în urma calculelor că pe acolo stau lucrurile, pentru că altfel nu vor accepta colegii", a comentat el.

Potrivit liderilor sindicali, numărul profesorilor care sunt în momentul de faţă în grevă generală se apropie de 200.000, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel