Sindicat: GRAȚIERE mascată pentru 20.000 de deținuți - criminali, violatori, hoți

Liviu Ludovic / 5 aug 2019, 09:44 Salveaza PDF Comentarii

Sindicatele din penitenciare avertizează ministerul Justiției, după proiectul referitor la actualizarea normei de hrană a deținuților,că și obligațiile legale față de justițiabili, victimele infracțiunilor și personalul din justiție trebuie respectate, amintind de grațierea mascată.

"Salutăm faptul că Ministerul Justiției este foarte atent la respectarea obligațiilor legale față de infractori, după cum rezultă din recentele precizări pe marginea proiectului referitor la actualizarea normei de hrană a deținuților. Evident că Ministerul Justiției trebuie să respecte legea. Așa este uman și așa este normal. În acest context reamintim ministrului Justiției că și obligațiile legale față de justițiabili, victimele infracțiunilor și personalul din justiție, probațiune și penitenciare trebuie respectate la fel de scrupulos. Din păcate la acest capitol lucrurile nu stau la fel de bine și trebuie reamintite câteva restanțe. Justițiabilul, plătitor de impozite și alegător, are dreptul la o justiție funcțională, iar în acest sens sunt multe de făcut. Infrastructura instituțională și legală a justițieiu este extrem de fragilă și aici ar fi interesat de văzut ce planuri are ministrul Birchall pentru a schimba situația", arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii amintesc că plata orelor suplimentare restante și nerecuperate de către personalul din penitenciare este de asemea o obligație legală. "Ministerul Justiției ignoră de ani buni solicitarea de a-și plăti datoria după cum ignoră și obligația asumată de a debloca proceduriler de resurse umane din penitenciare, în acest din urmă caz acționând chiar împotriva legii. Ministerul Justiției a achiesat la soluția adoptării unui Statut al polițiștilor de penitenciare care include prevederi declarate neconstituționale referitoare la organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor vacante și nu se grăbește să intre în legalitate", potrivit sursei citate.

Condițiile corespunzătoare din penitenciare sunt o altă obligație legală, arată FSANP.

20.000 de deținuți - criminali, tâlhari, violatori, hoți - au beneficiat de grațierea mascată

 

"Nici aici Ministerul Justiției nu se grăbește să respecte legea. Majoritatea penitenciarelor sunt necorespunzătoare pentru deținuți, nu și pentru personal. În pofida angajamentelor publice, bugetul pentru investiții a fost redus constant în ultimii 3 ani. Printr-o lege extrem de dubioasă, aproximativ 20.000 de deținuți - criminali, tâlhari, violatori, hoți - au beneficiat de grațierea mascată a 1/5 din pedeapsă. Nici aici ministerul Justiției n-a făcut nimic pentru a se asigura că aceștia nu se vor întoarce încurajați de clemența guvernanților. Dacă proiecte pentru favorizarea infractorilor au tot fost, în ceea ce privește protecția victimelor nici măcar obligațiile impuse de Uniunea Europeană nu le respectă Ministerul Justiției. După mai bine de 4 ani de la expirarea termenului de implementare, România încă nu are un cadru legal și instituțional pentru asistența victimelor infracțiunilor", arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat transmis Mediafax.

Sindicaliștii încheie transmișând că lista obligațiilor pe care Ministerul Justiției "nu se grăbește sau uită să le respecte e mai lungă". "Ne facem însă datoria de a reaminti unui alt ministru al justiției că siguranța cetățeanului trebuie să fie în centrul strategiei pentru justiție, nicidecum politicieni cu probleme penale ori infractori de drept comun", conchid aceștia.

Reacția FSANP vine după ce Ministerul Justiției, printr-un proiect de ordin, a propus suplimentarea banilor pentru normele de hrană ale persoanele private de libertate. Potrivit legii, sumele de bani alocate pentru hrana deținuților se modifică dacă, prin inflație, prețul alimentelor depășește 5% de la ultima actualizare.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy