Serviciile secrete din Italia, conduse în premieră de o femeie care avea șanse să devină premier. Mario Draghi a nominalizat-o

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Premierul Mario Draghi a numit-o miercuri la conducerea serviciilor secrete pe Elisabetta Belloni, diplomat de carieră, prima femeie care ocupă această poziţie în Italia, informează AFP. 

Mario Draghi a ales-o pe ambasadoarea Elisabetta Belloni pentru a conduce Departamentul Informaţiilor pentru Securitate (DIS), post ocupat anterior de generalul Gennaro Vecchione.

DIS, care raportează direct conducerii guvernului, este responsabil în special de supravegherea activităţilor Agenţiei Informaţii şi Siguranţă Externă (AISE) şi ale Agenţiei Informaţii şi Securitate Internă (AISI).

Elisabetta Belloni are 63 de ani și a fost la un pas să devină premierul Italiei



Elisabetta Belloni a ocupat pe parcursul carierei sale numeroase funcţii în cadrul ministerului italian al afacerilor externe, devenind cunoscută publicului în perioada 2004 - 2008, când s-a aflat la conducerea Unităţii pentru situaţii de criză, însărcinată cu operaţiuni ce implicau italieni luaţi ostatici, răniţi sau ucişi în străinătate, în atacuri sau în dezastre naturale.

Născută la 1 septembrie 1958 la Roma, Elisabetta Belloni a absolvit Universitatea Luiss din Roma.

A intrat în diplomaţie în 1985, a participat la reprezentarea italiană pe lângă organizaţiile internaţionale din Viena şi apoi la ambasada italiană din Bratislava. A ocupat diferite funcţii în cadrul ministerului, iar în 2016 a fost numită secretar general, cel mai înalt post pentru un diplomat de carieră. A fost prima femeie numită în acest post la vremea respectivă, la fel cum a fost când a fost numită şefă a Unităţii pentru situaţii de criză a ministerului.

În 2018, numele său a fost vehiculat în presa italiană ca posibil premier al unui eventual guvern de tehnocraţi, într-un moment în care partidele politice nu reuşeau să ajungă la un acord după alegeri, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel