Senator ALDE, după sesizarea CCR: "PNL vrea o Curte care să decidă potrivit unor ordine"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Senatorul ALDE Dorin Bădulescu a declarat, referitor la intenţia PNL de a modifica legea de funcţionare a CCR, că liberalii vor o Curte care să nu decidă conform Constituţiei şi a principiilor statului de drept, ci potrivit unor ordine „primite din diverse păduri de lângă Bucureşti”.

„«Dacă nouă nu ne convine, atunci trebuie schimbat», cam asta e concluzia anunţului făcut de Ludovic Orban şi înţelepţii din PNL cu privire la modificarea legii de organizare şi funcţionare a CCR. Îmbărbătaţi de scorul din alegeri, considerând că totul li se cuvine, PNL sub conducerea lui Orban dă atacul la CCR. Frustrarea o fi mare în Modrogan şi la Cotroceni dacă s-a ajuns până acolo încât să se ordone atacul la CCR. Şi de ce acest lucru? Pentru că CCR nu a decis în sensul dorit de PNL şi Klaus Werner Iohannis în unele situaţii. Ipocrizia este, însă, foarte mare la PNL, pentru că atunci când le-a dat dreptate, CCR a fost bună, ridicau în slăvi Curtea”, a scris Dorin Bădulescu, luni, pe Facebook.

Acesta a adăugat că până în prezent nu voia nimeni să schimbe legea de funcţionare a Curţii Constituţionale, iar acum PNL vrea un proiect de lege care să modifice actul normativ.

„Până azi nu a mai fost vreun partid care să anunţe că îşi doreşte să schimbe legea de organizare şi funcţionare a CCR, nici măcar atunci când Băsescu era salvat de la demitere de decizia CCR. Ba dimpotrivă, de fiecare dată când cineva critica CCR în acea perioadă, instituţiile europene, liderii europeni săreau ca arşi să nu fie atinsă Curtea condusă la vremea respectivă de fostul deputat PD, Augustin Zegrean", a explicat Bădulescu.

Senatorul ALDE mai spune că propunerea nu e gândită de Ludovic Orban, ci de persoane din cadrul sistemului deranjate de decizia CCR legată de completurile specializate cărora le-au fost date planurile peste cap şi „a stricat jocurile multor băieţi cu ochi albaştri".

„De fapt ce vor cei din PNL? O Curte Constituţională care să nu decidă conform Constituţiei şi principiilor statului de drept, ci conform unor ordine primite din diverse păduri de lângă Bucureşti.
De ce vor asta? Să nu se îmbete cineva cu apă rece că este vreun proiect gândit de Orban. Nu. Sub nicio formă. Actuala Curte a dat nişte planuri peste cap în cadrul sistemului şi a stricat jocurile multor băieţi cu ochi albaştri. De aceea a ajuns incomodă", mai scrie Dorin Bădulescu.

 

Nemulțumirile parlamentarului ALDE

 

Parlamentarul ALDE mai spune că „după ce CCR spune că protocoalele secrete sunt neconstituţionale, după ce îţi spune că atât completurile de 5, cât şi cele de 3 de la ICCJ au fost constituite ilegal, după ce îţi confirmă CCR faptul că doamna Kovesi a încălcat de 3 ori Constituţia şi, mai mult, spune că trebuie să plece din funcţia de procuror şef al DNA, cum să nu reacţioneze sistemul? Şi cum mai bine, dacă nu prin unealta sa Ludovic Orban?".

Acesta îşi încheie postarea cu un post scriptum în care se întreabă cum va reacţiona GRECO, Comisia de la Veneţia sau Comisia Europeană la ideea modificării Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale.

„P.S. Sunt curios cum vor reacţiona instituţiile internaţionale la această dorinţă de a schimba legea de funcţionare şi organizare a CCR. Oare vor avea ceva de comentat cei din GRECO, Comisia de la Veneţia sau Comisia Europeană?", conchide senatorul ALDE.

Reacţia acestuia vine după ce Ludovic Orban a anunţat, luni, că BEX al PNL a decis înfiinţarea unui grup de lucru format din parlamentarii liberali din comisiile juridice care vor lucra la un proiect pentru modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR.

Liderul liberal a adăugat că printre modificările vizate de PNL ar fi schimbarea modalităţii de vot în luarea deciziilor de către judecătorii CCR, prin introducerea unei majorităţi calificate, precum şi felul numirii magistraţilor Curţii.

CCR a admis, pe 3 iulie, conflictul de natură juridică între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specialitate în cazurile de corupţie.

Curtea Constituţională a precizat, în urma admiterii conflictului Parlament-ÎCCJ, că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel